środa, 20 czerwca 2012

Pączki hiszpańskie

Ulubione pączki mojej córki i jej przyjaciół, nie mogło ich zabraknąć na jej urodzinowej imprezie. Przepis wypróbowany od lat ze strony Doroty. 


Pączki hiszpańskie

  • 200g mąki
  • 100g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szklanka wody
  • olej do smażenia
polewa:
  • 200g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki gorącej wody
  • kolorowe barwniki i posypki

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę, cały czas energicznie mieszając. Wyłączyć gaz i ucierać ciasto, aż będzie gładkie. Odstawić do ostudzenia. Następnie zmiksować wbijając po jednym jajku. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Rozwinąć papier do pieczenia, posmarować olejem, szprycą wyciskać kółka ciasta. Papier pomiędzy kółkami przeciąć, tak by mieć kwadraty papieru z kółkiem ciasta na środku. 
Olej rozgrzać w rondlu. Pączki wkładać papierem do góry, po czym delikatnie papier usunąć. Smażyć z każdej strony do zrumienienia. Wyjąć, osączyć na bibule. Odstawić do ostudzenia. Cukier puder utrzeć z wrzątkiem i sokiem z cytryny. Podzielić na porcje, do każdej dodać odrobinę barwnika. Wymieszać. Udekorować pączki kolorowym lukrem i posypkami. 


11 komentarzy:

  1. uwielbiam je:))) ale mi smaku zrobiłas

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyobrażam sobie, jaką zrobiły furorę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne i bardzo lubię, ale przymierzam się do nich jak pies do jeża...

    OdpowiedzUsuń
  4. oszalałam jak je zobaczyła:D:D:D kocham te pączki

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Nigdy nie jadłam! Wyglądają jak z najlepszej cukierni;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też je uwielbiam, ale niestety nigdy jeszcze nie robiłam... A u mnie są nazywane pączkami wiedeńskimi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam bo sa naprawde łatwe i tańsze niz te z ciastkarni.

      Usuń
  7. Cuuudowne! Na pewno wypróbuję i oczywiście napiszę jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio jadłem takie chyba w zerówce (czytaj DAWNO). Uwielbiałem je :-)

    OdpowiedzUsuń