Ekspresowe bułki

Jak zwykle zapomniałam wczoraj kupić pieczywa na dzisiejsze śniadanie, dlatego poszukiwałam przepisu na szybkie bułeczki. Znalazłam interesujący na blogu Gotowanie pod gruszą. Do bułeczek dodałam gotową przyprawę do grzanek, dzięki czemu zyskały inny interesujący smak. Polecam.




Ekspresowe bułki

ciasto:
  • 250 ml mleka
  • 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 55 g masła
  • jajko
  • 670 g mąki pszennej 
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
wierzch:
  • 2 łyżki masła
  • łyżka przyprawy ziołowej do grzanek 

Drożdże rozpuścić w wodzie i odstawić na 10 minut. Podgrzać mleko z miodem i masłem. Odstawić do ostygnięcia. Do miski miksera wsypać mąkę, dodać mleko z miodem i masłem, wbić jajko, dodać sól i drożdże. Wyrabiać w mikserze hakiem do chleba przez 5 minut. Ciasto podzielić na 12 części. Z każdej uformować kulkę i układać na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na około 35 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Masło rozpuścić w garnuszku, dodać przyprawę do grzanek, wymieszać i posmarować wierzch bułek. Wstawić do piekarnika i piec do zrumienienia, ok 30 minut.







9 komentarzy:

  1. Piękne! Jak malowane i ta posypka;) Bułeczki jak marzenie na śniadanko! Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hey : ) Świetna notka .!!!
    Zaobserwowałam, liczę na to samo :3
    xoxoxo Dżula ; *
    dzulaiiika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne i na pewno lepsze niż kupne.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne, na pewno przepis do "podkradnięcia" :)

    OdpowiedzUsuń
  5. polecam bo naprawde są szybkie i mało pracowite.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe bułeczki upiekłaś:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger