środa, 23 maja 2012

Pavlova z egzotycznymi owocami

Dzisiaj szybki krotki wpis.. jeden z naszych ulubionych letnich deserów czyli nieśmiertelna, klasyczna pavlova. Tym razem niestety owoców nie umiałam znaleźć, jakoś ani truskawki (jeszcze te nie nasze) mi nie podeszły, malin jeszcze nie ma, kiwi w sklepie nie było, dlatego sięgnęłam na półkę po puszki owoców tropikalnych. I nie zawiodłam się, bo mimo że były słodkie i tak się świetnie skomponowały z bezą i śmietaną. Deser jak zwykle zbyt szybko zniknął :) Przepis od Doroty.



Pavlova z egzotycznymi owocami

  • 2 puszki owoców egzotycznych
  • 6 białek w temp. pokojowej
  • 300 g cukru pudru
  • łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka mąki kartoflanej
  • 500 ml śmietany kremówki
  • starta czekolada


Białka ubić na sztywno - pod koniec dodawać po łyżce 300g cukru pudru i ubijać dalej na sztywno. Potem dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę octu winnego. Wymieszać ręcznie delikatnie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wyłożyć na papier i uformować w okrąg. Rozgrzać piekarnik do 180st.


Wstawić do pieca nagrzanego do 180st, a po 5 min przykręcić temperaturę na 150st.  Piec 1,5 godziny. Studzić,a raczej suszyć bezę  w uchylonym piekarniku. Wystudzoną bezę przełożyć na paterę. 

Kremówkę ubić na sztywno. Owoce dobrze odcedzić. 
Na wierzch bezy wyłożyć ubitą śmietanę i owoce i posypać startą czekoladą. 





9 komentarzy:

  1. ojacięprzepraszam! ale boska! dawno nie robiłam i chyba już muszę - na pewno muszę!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nie robiłam nigdy i nigdy nie jadłam;( Tyle jeszcze przede mną, życia mi nie starczy.

    Pavlova przepiękna, wygląda bardzo smakowicie! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. ojj tak ona jest pyszna;)) ja mam zamiar w końcu w tym roku zrobic czekoladową

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada mega apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pavlovej nigdy nie odmówię, mniam!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Brak mi słów. Przełykam tylko ślinę!

    OdpowiedzUsuń
  7. super! to po Food Blogger Fest Cie na to naszlo?

    OdpowiedzUsuń