niedziela, 6 maja 2012

Karczek - król naszego grilla

Tydzień temu rozpoczęliśmy sezon grillowy a co ;) oto efekt... król karczek w całej swojej krasie:)   



Karczek - król naszego grilla
  • 1,5 kg karczku
marynata:
  • główka czosnku
  • 1/3 szklanki oleju
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka soli
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka ostrego keczupu 
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżeczka sosu tabasco
  • piwo do podlewania 


Mięso umyłam, osuszyłam, zostawiając je w całości. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami marynaty. Karczek obtoczyłam w marynacie. Miskę zakryłam folią i wstawiłam na noc do lodówki.

Grill (u mnie z kopułą) został maksymalnie rozgrzany. Na tackę dałam karczek, podlałam pozostałą marynatą, przykryłam kopułą. Grilllowany był w środku przez ok 60 minut, co jakiś czas je przewracając i polewając piwem. Potem został na 5 minut żeby odpoczęło, po przekrojeniu był soczysty z mnóstwem wylewającego się soku.
Podałam z sałatką ziemniaczaną - śląską szałot.




Śląska szałot
  • 500g ziemniaków
  • 200g ogórków kiszonych
  • 100g cebuli
  • 100g boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • ocet - do smaku
  • olej - do smaku
  • kminek
  • natka pietruszki zielonej

Ziemniaki gotujemy w łupinach. Boczek  i cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy. Ugotowane ziemniaki obieramy. Ziemniaki i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Mieszamy i dodajemy przesmażony boczek z cebulą, doprawiamy do smaku olejem, octem, pieprzem i siekaną zieloną pietruszką. Za pomocą obręczy układamy w torcik.






Czas na piknik 2012



13 komentarzy:

  1. Ależ apetyczny ten karczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takiego grilla chętnie bym się wprosiła;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Karczek z grilla jest pyszny!twój wygląda pięknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiscie mamy takie same grille:) to bede zerkac co na nim ukladasz:) moj musi poczekac do weekendu:) ale cos wymysle....

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie pomyślałabym, że można zrobić karczek z grilla w całości. Super pomysł, bo na pewno jest soczysty i pyszny! Ta sałatka to również moje smaki! Zapraszam do dodawania kolejnych przepisów w akcji Grill 2012.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka fajna ta sałatka. Uwielbiam ziemniaczane sałatki do grilla :)

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie karczek też na grillu króluje! Jak ostatnio próbowałam wprowadzić cukiniową rewolucję to był wielki bunt mężczyzn! :) Ale nie ma co żałować porządnego kawałka mięcha! :) Zwłaszcza gdy wygląda tak apetycznie jak Twoja propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie <3

    Zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny karczek, uwielbiam, a Twój wygląda nieziemsko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda jak kawał pysznego, ugrilowanego mięcha :) Lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie same pyszności robi moja teściowa. Tu jej trzeba przyznać, że zna się na rzeczy!

    OdpowiedzUsuń