środa, 7 marca 2012

Gulasz z kurczaka i chorizo

Chorizo to poza kabanosami ulubiona kiełbasa naszej córki. Uwielbia jej fantastyczny paprykowy czerwony kolor i smak jaki wydobywa się przy jej smażeniu.  Dlatego postanowiłam sobie trochę jej pożyczyć i użyć do gulaszu. Wyszedł obłędnie smaczny. Wpis  do akcji prowadzonej przez Neoflam - "Mistrzowie patelni" w kategorii "W marcu jak w garncu, czyli dania jednogarnkowe".



Gulasz z kurczaka i chorizo
  • 2 piersi z kurczaka
  • 200g kiełbasy chorizo
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • marchewka
  • 4 duże ziemniaki
  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
  • 2 gałązki tymianku lub łyżeczka suszonego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta ostrej papryki w proszku
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Chorizo i kurczaka kroimy w kostkę. Marchewkę w talarki, ziemniaki w kostkę. Cebule i czosnek dajemy na rozgrzaną patelnię z olejem, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę chorizo i smażymy aż kiełbasa puści swój paprykowy kolor. Podlewamy winem, gotujemy na małym ogniu aż alkohol odparuje, a płyn zmniejszy objętość. Dodajemy pomidory, kurczaka, marchewkę, ziemniaki i bulion. Na koniec dodajemy tymianek, jeśli mamy suszony to wystarczy rozetrzeć w dłoniach nad garnkiem i sypnąć do gulaszu. Dusimy wszytko ok 45minut, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Podajemy najlepiej z bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. 





10 komentarzy:

  1. Wow, ale pysznie, aż mi tutaj zapachniało;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie apetyczne. Właśnie na tego typu dania mam ostatnio ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nie łączyłam kurczaka z chorizo, czas to zmienić, bo obydwa składniki bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda strasznieee apetycznie. Podoba mi się ten dodatek chorizo;)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne danie, a do tego wszystko w jednym garze, wiec mniej zmywania :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja niestety nie spotkałam się z chorizo, a mam na ta kiełbasę starszana ochotę:) .... na taki gulasz również:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie ta kiełbasa tez jest rzadko spotykana najczęściej w postaci salami chorizo a te kiełbase to kupuję w sklepie Delima gdy jestem w mieście.

      Usuń
  7. Ile osób "wykarmię" z proporcji podanych w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy jakie duże będą miski czy talerze.. ja gotuje zazwyczaj dla 3-4 osób z dokładkami wiec z tej porcji wykarmisz 4-5.

      Usuń