Babka cake z czekoladą i migdałami

Całkiem przypadkiem trafiłam w necie na amerykańskie ciasto o nazwie "Babka Cake". Brzmi znajomo? Przynajmniej pierwsza część. Poszukałam dalej i znalazłam filmik na stronie Marthy Stewart jak zrobić to ciasto. Ogólnie proporcje na ciasto pożyczyłam, ale zmieniłam wykonanie i tak powstała moja wersja Babki cake. Ciasto jest idealne, nadzienie można zmieniać do woli, tworząc za każdym razem inne ciasto, w innym smaku. 



Babka cake z czekoladą i migdałami

ciasto:
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suchych
  • 1/2 szklanki + 2 łyżki cukru pudru
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • jajko
  • żółtko
  • 3 szklanki mąki
  • 10 łyżek miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
środek i powierzchnia:
  • jajko
  • łyżka śmietany
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 50 g płatków migdałów
  • 4 łyżki miękkiego masła
          

 Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru i ciepłym mlekiem w misce. Odstawić na ok. 5 minut aż się spieni. Wymieszać mikserem pozostałe 1/4 szklanki cukru pudru z jajkiem i żółtkiem. Dodać drożdże z mlekiem , zmniejszyć obroty miksera. Wsypać szklankę  mąki, sól, ekstrakt , miksować dalej.  Przełożyć końcówkę w mikserze na hak. Dodać masło i resztę mąki.Ubijać aż ciasto będzie gładkie, miękkie około 10 minut.  Wyłożyć ciasto na stolnice posypaną mąką i  zagnieść kilka razy, aż będzie gładkie.
Miskę wysmarować  masłem. Włożyć ciasto do miski i przykryć folią. Zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi objętość od 1 do 1,5 godziny.
W między czasie 100g czekolady posiekać nożem, wymieszać z cukrem i masłem. Pozostałe 50g czekolady rozpuścić w misce nad parą. 
Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na duży prostokąt. Wymieszać jajko ze śmietaną i posmarować nią brzegi ciasta na ok 2cm (pomogą skleić brzegi). Rozpuszczoną czekoladą posmarować ciasto (oprócz brzegów), posypać pokruszoną czekoladą z cukrem i masłem, na to wysypać migdały. Ciasto ściśle zwinąć od dłuższego brzegu. Końcówki zawinąć do środka. 
Przeciąć ciasto wzdłuż na pół i zwinąć ściśle jak warkocz. Przenieść ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 


Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem ze śmietaną. Odstawić na 30 min do podrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 180 st. Włożyć ciasto do piekarnika i piec  około 45 minut. Wyjąć i zostawić do ostudzenia. 




15 komentarzy:

  1. Wyglada troche jak brioche. A ze za brioche przepadam, to i to ciasto na pewno by mi zasmakowalo.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie. z wierzchu pięknie zarumieniona, a w przekroju... tyle czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przełykam ślinkę i wyję z rozkoszy!

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne zakręcona ta baba:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka ona prześliczna, aż ślinka cieknie na sam widok;)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziekuje ciasto jest bardzo fajne, lekkie i wdzięczne bo za każdym razem moze mieć inny smak .

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie poezja:) cudowny zawijaniec:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne ciasto z apetycznie wkręconym nadzieniem;)

    OdpowiedzUsuń
  9. super:) wpadlam tutaj w niedziele i taaaki przepis.....

    OdpowiedzUsuń
  10. Bernika ależ ona (ono?) musi być leciutkie. Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe jak smakuje ze szklaneczką mleczka ;-p

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny przepis;) muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  13. polecam na zbliżające sie święta idealna.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger