piątek, 3 lutego 2012

Super szybki makaron z piersią, pieczarkami i rukolą

To jest takie awaryjne danie, gdy nie mam czasu na nic innego bardziej pracochłonnego, lub gdy w lodówce hula wiatr. Zresztą co tu dużo mówić.. ja go uwielbiam..  


Super szybki makaron z piersią, pieczarkami i rukolą
  • 1/2 opakowania makaronu penne
  • 300 g piersi kurczaka
  • 300g pieczarek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 dużego kubeczka kwaśnej śmietany
  • trójkącik serka topionego tylżyckiego
  • sól, pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • garść rukoli
  • oliwa do smażenia
Cebulę i czosnek pokroić drobno. Pierś kurczaka pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, potem dodać czosnek i piersi, sól, pieprz, smażyć chwilę. Na koniec dodać pieczarki smażyć do lekkiego zrumienienia.  Dodać śmietankę i serek, wymieszać, tak żeby serek się stopił.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, porcjami wkładać do sosu, mieszając żeby się wszystko ładnie połączyło. Jako ostatni składnik dodać rukole, wymieszać, doprawić do smaku. 




7 komentarzy:

  1. Takie obiady to i ja lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. boski obiad - uwielbiam takie :)
    ps. cudne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  3. jaki piękny niebieski talerzyk :) danie wygląda cudnie!
    ale do smażenia osobiście używam oleju rzepakowego - lepiej znosi wysokie temperatury. nota bene do gotującego się makaronu też dodaję łyżeczkę - dzięki temu się nie skleja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacja:) polecam zamarynować wcześniej pierś w kostce rosołowej z odrobiną oliwy z oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za rade ale nie stosuje kostek rosołowych.

      Usuń