wtorek, 3 stycznia 2012

Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami

Za oknem o dziwo szaleje wiosna, wiec i ja postanowiłam wejść w wiosenne klimaty i zaserwowałam na obiad wesołą, kolorową wersję kotletów mielonych z oliwkami. Jako że ostatnio młoda upodobała sobie oliwki i pozera je ze wszystkim (a jeszcze niedawno ich nie cierpiała) to postanowiłam wykorzystać te sytuację i dodać je do odmienionej, unowocześnionej wersji kotletów. Pomysł się udał, kotlety zostały zaakceptowane, pożarte natychmiast, bo były pyszne.  
A tak poza tym to kiedy Pani Zima nas w końcu odwiedzi, hę?



Kotlety mielone pod zielonymi oliwkami 
  • 500 g mięsa mielonego wołowego 
  • duża cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • mały słoiczek zielonych oliwek
  • starty ser żółty (u mnie gouda)
  • pomidor
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oregano 
  • łyżeczka natki pietruszki
  • papryka czerwona słodka i ostra
  • pieprz i sól do smaku 
  • oliwa do smażenia


Cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwki pokroić drobno, parę zostawić do posypania kotletów. Pomidora pokroić w plastry.  W misce wymieszać mięso, cebulę, czosnek, bułkę, jajko, garść oliwek, sól, pieprz, zioła i paprykę słodką i ostrą. Uformować kotleciki. Rozgrzać oliwę na patelni, usmażyć kotlety na rumiano. Obsmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Na wierzch ułożyć po plastrze pomidora, kawałki oliwek i posypać startym serem i czerwoną papryką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 7-8 minut do czasu stopienia się sera. 

4 komentarze:

  1. Oliwki chyba właśnie na te kotlety czekają u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. W takiej wersji kotletów nie znałam i na pewno wypróbuję:) oliwki lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki, polecam warto wypróbowac.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna mięsna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń