wtorek, 10 stycznia 2012

Chleb z pieprzem i prażoną cebulką


Dawno nie piekłam domowego chleba, bo ostatnie nieudane wypieki  mnie trochę zniechęciły i dałam sobie spokój. Ale kiedy trafiłam na ten przepis postanowiłam wziąć byka za rogi i podjąć kolejną próbę, bo chleb wydawał się łatwy, nieskomplikowany i mocno apetyczny. Cóż wynik jest poniżej możecie ocenić sami czy jest udany czy nie, ja powiem tylko tyle że córka która jest wybredna co do chleba (uwielbia tylko jeden z pewnej piekarni) powiedziała że żadnego innego w domu mam już nie piec bo ten wystarczy. 
Jedyna zmiana to taka, że obawiałam się reakcji na chleb z figami, więc figi zastąpiłam prażoną cebulką.




Chleb z pieprzem i prażoną cebulką
  • 650 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego grubomielonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 425ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży suchych
  • 5 łyżek prażonej cebulki

W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek, stopniowo dolać wody tyle aby zrobiło się miękkie ciasto. Wyłożyć na lekko posypanej mąką stolnicy i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić ciasto w lekko naoliwionej dużej misce. Posmarować olejem, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę aż   podwoi swoją objętość dwukrotnie. Rozgrzać piekarnik do 200st elektryczny (180st na gaz)  Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie, dosypując cebulkę lekko ugniatać ciasto, nie za długo żeby go nie odgazować za mocno. Ciastu nadać owalny kształt, położyć na lekko posypanej mąką blasze lub formie. Za pomocą nożyczek naciąć na górze chleb, posypać mąką. Zostawić  chleb w cieple na około 10-15 minut, żeby trochę podrósł. Piec ok. 50 min do ładnego zbrązowienia i gdy spód wyda głuchy dźwięk, gdy się w niego postuka. Wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

Dla osób zmechanizowanych wystarczy do maszyny wsypać wszystkie składniki wg kolejności podanych składników,  następnie uruchomić program na wyrastanie ciasta (u mnie trwa 1,30h), a potem przełożyć na blat lub stolnicę, dodać cebulkę i postępować wg w/w wskazówek. 





16 komentarzy:

  1. Matko jaki piękny!!
    I na pewno smaczny :-)

    pozdrawiam
    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
  2. Prażona cebulka! Pycha. Wspaniały chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super się prezentuje. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny chleb:)Już dawno nie piekłam chleba na samych drożdżach,z całą pewnością wypróbuję ten przepis.Z pieprzem musi mieć ciekawy smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki dziewczyny i polecam bo jest bardzo prosty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic nie może się równać z chlebem domowej roboty! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. absolutnie nie wybaczę sobie jeśli nie upieke tego chleba !!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacyjny! poproszę o kromeczkę

    OdpowiedzUsuń
  9. dzieki i polecam, może wypróbujecie jednak z figami?

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest przepiękny. Nie udało mi się jeszcze upiec tak idealnego chleba. Zazdroszczę więc strasznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Chlebek cudowny, wygląda wspaniale, musi być pyszny,
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale wspaniały! Wygląda idealnie! I takiego smaku na pewno bym sobie nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki, myślę ze ten chleb pozostanie u nas na stałe. dzisiaj rodzinka poprosiła o kolejny ale tym razem z czosnkiem pieczonym.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja jak robię domowy chleb to tylko z maszyny, inaczej mi się nie chce :) Muszę ją odkurzyć. A ile prażonej cebulki?

    OdpowiedzUsuń
  15. jadalnepijalne dzięki za zwrócenie uwagi o braku cebulki, przepis już poprawiłam.
    ilość cebulki tak naprawde zależy od was czy ją lubicie mniej czy bardziej. może ktoś się odważy zrobić jednak z figami?

    OdpowiedzUsuń