środa, 31 sierpnia 2011

Risotto w kolorze meksyku

Delikatne, lekkie risotto nie musi być ciagle takie samo, może zaskakiwać nas smakami. Wystarczy troche wyobraźni. Co prawda moja wersja dla niektórych będzie uwłaczała nazwie risotta ale skoro kuchnia nei zna granic to i nasze wersje popularnych dać mogą trochę odbiegać od pierwowzoru, za to wnosząc odrobinę świeżości i nowości. To szybkie danie powstało na zasadzie "co tam mamy w lodówce"...   inspirowane jest przepisem z sierpniowego "Mojego gotowania"... a  skończyło sie na wyjadaniu prosto z patelni przez męża.


niedziela, 28 sierpnia 2011

Ultra cienki omlet z kurkami

Nadszedł czas kurek.. naszych ulubionych grzybów.. mając ich kg w lodówce  zaingurowałysmy z córką tydzień kurek w naszym menu. Oczywiście młoda nie omieszkała zrobić szczegółowej listy dań kurkowych... na pierwszy ogień na kolację poszedł szybki i pyszny omlet.  


Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani

Ostatnio telewizja TVN Style wyświetla nowy angielski  program "Gastronomia ekonomia". Jako że uwielbiam angielskie programy kulinarne,w tym te o nieporadnych anglikach, których trzeba uczyć podstaw gotowania to i ten mnie zaciekawił, ale nie tylko samą konwencją programu co prezentowanymi w nim przepisami.  Poniżej jeden z nich, zaczerpnięty ze strony programu Economy Gastronomy BBC, ktory lekko zmieniłam pod swój smak i dostępnosć składników. 


czwartek, 25 sierpnia 2011

Biszkopt przekładany kremem malinowym


Miało być ciasto jagodowe, ale na całym targowisku nie znalazłam ani grama jagód, za to pojawily się  jeszcze bardzo ładne maliny. Dlatego postanowiłam "rzutem na taśme" wykorzystać je pewnie ostatni raz w tym sezonie. Siegnęłam po dawno skserowany  przepis na ciasto z jakiegoś czasopisma, które właśnie w oryginale miało być z jagodami. Ale myśle ze ta wersja była jeszcze pyszniejsza.


środa, 24 sierpnia 2011

Żeberka z grilla w czosnkowej marynacie


Za takie żeberka dałabym się pokroić. Wiem, że specyfika grilla z kopułą, zamykanego,  na ktorym były robiene powoduje że po upieczeniu są bardzo soczyste, przy krojeniu sok wypływa obficie,  mięso jest delikatne jakby lekko ugotowane, więc jak dla mnie to są najlepsze zeberka na świecie.



poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych

W moich szafkach ze skarbami nadal mam zapasy ususzonych zeszłorocznych grzybów. A ze niedługo będzie pora na nową dostawę  więc trzeba było coś z porcją grzybów zrobić. A co może być pyszniejszego niż aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w nim kruche mięso.


sobota, 20 sierpnia 2011

Czekoladowe muffinki z przypieczonymi piankami

Córka przez ostatnie dwa tygodnie uczetniczyła w półkoloniach konnych. I tam jest taka tradycja że jak się spadnie z konia to piecze się coś słodkiego.. no i spadła.. dwa razy... za pierwszym razem upiekłam lamingtony, natomiast gdy spadła drugi raz postanowiłam zrobić na szybko muffinki. Miało być dokładnie 26 sztuk. Wertując książkę "Cupcakes & small bakes" wydaną przez BBC trafiłyśmy na mocno czekoladowe, szybkie, a proste jednocześnie oryginalne muffinki z przypalanami piankami. Z jednej porcji ciasta wyszło mi 9 szt  (bo miałam duże papilotki, normalnie powinno być 12 szt) więc musiałam robić 3 porcje, ale się opłaciło, bo córka wrociła cała happy z samymi pozytywnymi opiniami, że takich muffinek to jeszcze nikt nie jadł. Że były pyszne. I dla takich chwil warto czasami poświecić wieczór i przygotować coś pysznego dla zgrai końskich wielbicieli.


czwartek, 18 sierpnia 2011

Ziemniaki pieczone na soli

Na soli piekłam już kilka razy ale zazwyczaj był to kurczak lub ryba. Tym razem za namową koleżanki sięgnęłam po ziemniaki jako dodatek do obiadu. I musze przyznać,żze mimo oszczedności  skłdników dania ziemniaki wyszly bardzo dobre, a do tego zdrowe. Sól parując idealnie je doprawiła. Do tego typu potrawy nadają się małe, średnie ziemniaki, bo w przypadku dużych może się zdarzyć że nie do końca sie doprawią w trakcie obróbki termicznej. 


środa, 17 sierpnia 2011

Ekspresowa zupa cebulowa na winie z roladą ustrzycką

Potrzebowałam zrobić szybką zupę, a jak dla mnie najszybsza w moi wykonaniu jest zupa cebulowa... ale żeby nadać jej innego niż zawsze smaku dodałam dużo białego wina oraz plastry rolady ustrzyckiej.  Porcja na 3 osoby.

poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Ucierane ciasto z brzoskwiniami i borówkami

To super szybkie ciasto z owocami znalazłam na blogu  Twoje&Moje. Równiez zrobiłam go z brzoskwiniami oraz borówkami. Jest naprawde rewelacyjne bo po pierwsze pyszne, po drugie pasuje do kazdych owoców o każdej porze roku, po trzecie jest szybkie wiec najazd z zaskoczenia gości nam już nie straszny, po czwarte tanie...  


niedziela, 14 sierpnia 2011

Boeuf Bourguignon wg Julie Child

Do mojej kolekcji kulianarnych książek dołączyła ostatnio ta na którą czekałam od czusu obejrzenia flmu "Julia&Julie". Z corką oglądałyśmy ten film chyba już ze 4 razy i za każdym razem zachwyca nas na nowo,  nie tylko fabułą, świetną grą Meryl Streep, ale przede wszystkim niesamowitą  kuchnią frnacuska, a scena z przygotowaniem Boeuf Bourguignon jest naszą ulubioną. Dlatego tez jednogłośnie to danie wybrałyśmy by przekaonać się czy zachwyci nas tak samo jak redaktorke wydawnictwa,  jak bohaterki filmu. 
Porcja dla 6 osób.



czwartek, 11 sierpnia 2011

Murzynek ze śliwkami "Kasi"

Do zrobienia tego ciasta wykorzystałam przepis z książeczki na ciasta wydanej przez margaryne "Kasia". Szukałam ciasta, które byłoby połączeniem oczywiście smaku czekoladowego  i owoców, tym razem śliwek, ktore po zakupie okazały się lekko kwaskowate i miałam nadzieję, że w słodkim cieście ich smak się zneutralizuje. I nie myliłam się bo murzynek był pyszny.


środa, 10 sierpnia 2011

Zapiekanka z tortellini/ravioli w sosie śmietanowym

Jakies 4 lata temu moja siostra przyniosła do domu przepis od koleżanki na podobno super zapiekanke. Gdy ją zrobiła okazało sie ze: po pierwsze jest naprawdę bardzo smaczna, po drugie mozna nią nakaramić drużyne piłkarską, bo jest tak syta i po trzecie jest łatwa i wychodzi każdemu. Ostatnio zapiekanką nakarmiłam 15 znajomych tyle tylko ze to naczynie wtedy było pełne:)
Podaje proporcje na 4 osoby.

wtorek, 9 sierpnia 2011

Gulasz z ozorków

Najlepszy gulasz z ozorków jaki może być. Zawsze gdy go robię przypomina mi się dzieciństwo i świniobicie u babci. Pamiętam, że najlepszą rzeczą jaką wtedy jadłam były usmażone przez masarza ozorki, posypane solą i podane z kromką świeżego chleba. Tego smaku nie umiem odtworzyć, za to nauczyłam się robić z ozorków pyszny gulasz. Córka go uwielbia, a mąż zazwyczaj orientuje się co je, gdy jest już w połowie, bo mu coś to mięso zbyt kwadratowo podejrzane się wydaje. Ale dzielnie zjada do końca, mówiąc,  że ostatni raz go nabrałam... A tak między nami nabiera się za każdym razem. Potrawa dobra zarówno zimą jak i latem w troszkę chłodniejsze dni. Polecam.


poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Schab w ziołowej marynacie z grilla

Weekend spłatał nam psikusa i zamówił piękną pogodę. Na chwilę zapomnieliśmy o deszczu i można było się cieszyć prawdziwą, letnią pogodą.  A skoro pogoda to i czas na grilla. Polecam soczysty kawałek schabu w ziołowej marynacie.


sobota, 6 sierpnia 2011

Ciasto czekoladowe z morelami

Morele jadamy tylko świeże, tak było do tej pory, bo nigdy jeszcze nie robiłam z nimi ciasta,  tym razem jednak postanowiłam to zmienić. A że moi najchętniej jedzą ciasta z owocami, które spełniają trzy warunki: po pierwsze jest czekoladowe, po drugie jest czekoladowe, po trzecie jest w nim śmietana :) i bądź tu człowieku kreatywny. Dlatego mój wybór padł na ciasto z morelami z magazynu Olivia z czerwca lub lipca. Był to strzał w 10, bo ciasto nie dość, że pięknie się prezentowało to było pyszne. Niezbyt gruby placek czekoladowy a na nim kwaskowata konfitura, słodka śmietana i pyszne morele w słodko-kwaśnym syropie.


czwartek, 4 sierpnia 2011

Pieczona makrela w maślano-cytrynowym sosie

Do tej pory makrele znałam tylko w jednej postaci czyli najbardziej dla nas popularnej - wędzonej. Tymczasem o dziwo trafiłam pierwszy raz w sklepie na świeżą i oczywiście zaraz kupiłam żeby zobaczyć jak też ta ryba smakuje po upieczeniu. Z przepisem nie kombinowałam bo i po co skoro smaku innego nie znałam, uznałam zatem ze dodatek masła, cytryny, zioł, czosnku wystarczy. Wybór był trafny, bo ryba okazała sie bardzo dobra, mało oścista (praktycznie kręgosłup usunęłam cały w jednym kawałku), mięsna i smaczna. Chętnie będę kupowała częściej.  

 

poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Hebanowe pałki z kurczka w kawie

Szukając czegoś w necie natknęłam sie na kilka przepisów w których wykorzystana została kawa do przygotowanie mięsa. O takim składniku do tej pory nei pomyślałam więc tymbardziej mnie to zaciekawiło, jak kawa zmienia smak i strukture np kurczaka. Postanowiłam wykorzystać przy najblizszej okazji tajemniczy składnik do zamarynowania mięsa. I tak powstały moje hebanowe pałki. Porcja na 3 osoby.