wtorek, 13 grudnia 2011

Świąteczne gotowanie z Winiarami



W zeszłym tygodniu miałam okazję uczestniczyć w świątecznym gotowaniu wspólnie z marką Winiary w siedzicie Nestle w Warszawie.





Wraz z pracownikami firmy Winiary zostały przygotowane przez nas potrawy, które goszczą na naszych świątecznych stołach. Na stole pojawiły się przeróżne paszteciki, pierogi i rogaliki z kapustą i grzybami, bigos, zupy grzybowe...



... śledzie, ryby w różnych wydaniach a wszystko w odświętnym wydaniu, bardzo smaczne...


oraz deser Pana cotta z sosem truskawkowym 


Ja wraz z pomocnikami przygotowałam Śledziową zieloną wariację

  • śledzie matias w oleju 6 szt
  • seler naciowy 2 gałązki
  • awokado
  • ogórek zielony
  • rukola
  • koperek świeży
  • kapary łyżka
  • pomidory suszone 4 szt
  • cytryna
  • pieprz
  • jogurt naturalny 150 ml
  • Jogo-majo 1 łyżka

Awokado obrać i pokroić w małe plastry, ogórek świeży obrać, pokroić w ćwiartki. Seler naciowy obrać i pokroić w łódki, sałatę umyć, śledzie pokroić w  paski Na talerz położyć rukolę.
Do miski dać śledzie, awokado, suszone pomidory, ogórki, seler naciowy, skropić cytryną i wymieszać, wyłożyć na rukolę. Posypać kaparami. 

Jogurt wymieszać z Jogo-majo, łyżeczką soku z cytryny, posiekanym koperkiem i odrobiną pieprzu. Sosem polać sałatkę. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować koperkiem.

oraz Krokiety dziadowskie

  • czubata szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • szklanka zasmażonej kiszonej kapusty
  • 10 pieczarek 
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego kminku
  • tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia - smalec i olej pól na pół

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, ząbek czosnku i pieczarki. Kaszę, ziemniaki, kapustę,  cebulę z pieczarkami przepuszczamy przez maszynkę do mielenia.  Do masy dodajemy jajko, przyprawy, natkę, doprawiamy wg smaku tak by krokiety były pikantne. Z masy formujemy ok 10 krokietów. Jeżeli masa jest zbyt rzadka wystarczy dosypać do niej bułki tartej. Każdego krokieta panierujemy w jajku i bułce tartej, a następnie smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.  


Na zakończenie świątecznego biesiadowanie mieliśmy okazję spróbować gęsiny w wykonaniu szefa kuchni Nestle.
 
A tak żegnała mnie świątecznie przystrojona Warszawa. 

3 komentarze: