środa, 14 grudnia 2011

Ostra pomidorowa zupa z owocami morza

Wybrałam się wczoraj z córką na zakupy do pewnego sklepu w którym trwa tydzień "luksusowych produktów" :) no i młoda wypatrzyła tam mieszankę owoców morza i gotowa zupę mrożoną z owocami morza. I był dylemat co tu wybrać. Więc stanęło na tym, że bierzemy mieszankę i w domu własną zupę z owocami morza. Był to nasz pierwszy raz. Efekt poniżej myślę że zadowalający, bo zupa wchodzi na stałe do naszego menu.


Ostra pomidorowa zupa z owocami morza
  • 500g mieszanki owoców morza
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego z czosnkiem 
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku 
  • papryczka czerwona chilli
  • świeża natka pietruszki
  • 250ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilli
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki
  • kromki bagietki lub weki
  • cukier do smaku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz 

Mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą woda. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone ząbki czosnku i papryczkę (ilość papryczki zależy do ostrości jaka chcemy uzyskać więc można dać całą a można część). Kiedy czosnek się przyrumieni wlać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Następnie dodać pomidory,  koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i na małym ogniu gotować ok 5 minut., dodać owoce morza, posiekaną natkę i bulion. Razem gotować 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę, przyprawić do smaku pieprzem i np cukrem. Na osobnej patelni na łyżce oliwy opiec kromki chleba wcześniej posypane ziołami np oregano. Zupę wlać na talerz, posypać natką i podać z chrupiącymi kromkami bagietki.



15 komentarzy:

  1. Też byłam w tym sklepie:)
    Wasza zupa wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, a ja jutro się wybieram własnie do Tego sklepu...

    OdpowiedzUsuń
  3. i po co ja tu zaglądałam o tej porze?
    Ślinka cieknie .....

    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
  4. ugotowałem dzisiaj tą zupę i szczerze nie polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. anonimowy szkoda ze nie podałeś/laś powodow dlaczego nie polecasz... i sie nie podpisałes/laś, trochę brak kultury przy takiej krytyce.

      Usuń
  5. Chodzi za mną taka pomidoroweczka odkąd sprubowalem w Wenecji.palce lizać twoja wyglada wybornie

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja też ugotowałem tą zupę i jak najbardziej POLECAM. Jest super.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dobra zupa, ostra, pyszna, POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłem dzisiaj, ale zamiast kukurydzy dałem pokrojone na pół oliwki. Pychota!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda i bardzo dobrze smakuje polecam i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń