Okoń morski pod pomidorową salsą


Spodobał mi się przepis braci Kuroniów w jednej z gazetek z Biedronki. Podobny sos robiłam kiedyś już do łososia, tyle że bez oliwek, wiec po lekkich modyfikacjach gotowa rybka wylądowała na talerzu.  





Okoń morski pod pomidorową salsą
  • 3 okonie morskie
  • 70 g oliwek zielonych wydrylowanych
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka przyprawy - cytrynowa marynata do ryb
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Na początek rybę oskrobać z łusek, dokładnie umyć (jeśli jest niewypatroszona to wyczyścić ze środka). Zrobić marynatę. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, przyprawę cytrynową, sol i pieprz i natrzeć rybę ze środka i od zewnątrz. Natkę pietruszki, czosnek posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, również  posmarować rybę z zewnątrz i od środka. Część natki włożyć do ryby. Odstawić na godzinę. Ryby ułożyć na blaszce, polać oliwą i zapiekać 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku o zrumienienia. W międzyczasie zrobić sos salsę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy, dodać roztarty w rękach tymianek, oregano, liść laurowy. Oliwki pokroić w kółka (część odłożyć do dekoracji) i dodać na patelnię. Smażyć kilka minut. Następnie dodać pokrojone pomidory, koncentrat, wymieszać, doprawić cukrem, pieprzem i solą, ewentualnie sokiem z cytryny. Posypać natką pietruszki. Rybę wyłożyć na talerz, polać salsą, udekorować oliwkami, natką i podawać najlepiej z sałatką.


4 komentarze:

  1. z pewnością pyszna ta ryba. Fajne fotki - szczególnie pierwsza :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki ze mnie rybojad, a ze skruchą przyznaję, że okonia morskiego nie jadłam! Fajna salsa.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale pyszna rybcia i jak ładnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię ryby :) Na takiego okonia chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger