Zupa cebulowa pomidorowa z lekkim pazurem

To nasza druga ulubiona zupa pomidorowa, jest wynikiem smaków które w naszej kuchni dominują. Jest słodko-ostra, mocno pomidorowa, z lekką hiszpańską utą. Dołączam ją do akcji "Pomidorowa Pudliszkowa".




Zupa cebulowa pomidorowa z lekkim pazurem
  • 2-3 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera 
  • 1/2 pora
  • cebula
  • porcja rosołowa z kurczaka
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • kilka gałązek lubczyku
  • 3-5 zabków czosnku
  • 4-6 cebul (w zależności od wielkości)
  • 200g koncentratu pomidorowego Pudliszki ze słoiczka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony
  • po1 łyżeczce czerwonej papryki słodkiej i ostrej
  • łyżka otartego oregano
  • szczypta kuminu
  • odrobina cukru
  • ser kozi starty
  • kukurydza z puszki
Do garnka wkładam umytą porcję rosołową, oczyszczoną marchew, pietruszkę, seler, por, pęczek natki i lubczyk. Całość zalewam zimną wodą. Cebule opalam na gazie i dorzucam do garnka. Gotuję, lekko uchyloną zupę na malutkim ogniu ok 2 godziny. Doprawiam solą i pieprzem. Gdy wywar jest gotowy przecedzam go i odstawiam.
Obrana cebulę posiekać w piórka, obsmażyć na oliwie. Dodać obrany i posiekany drobno czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć go żeby się skarmelizował, podlać chochlą wywaru, przelać wszystko do garnka z wywarem, doprawić solą, pieprzem, cukrem, paprykami, kuminem, oregano i na wolnym ogniu podgotować ok. 7-10 minut, tak by cebula nie straciła swej jędrności a smaki się przegryzły. Zupa jest slodka dzięki cebuli i pikantna dzięki czosnkowi i dodanym przyprawom. Ma swój wyrazisty smak. Na koniec wsypuję do zupy przecedzoną kukurydze. Na talerzu każdą porcje posypuję startym kozim serem. Podaje z grzankami z bułki usmażonymi na oliwie z oliwek, posypanymi oregano i startym kozim serem.

 

6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger