sobota, 5 listopada 2011

Roladka z piersi kurczaka z kozim serem, szpinakiem i pieczarkami

Pomysł na wykwintny obiad.. czemu nie... a dla mnie było to starcie z kozim serem, gdyż do tej pory go w swojej kuchni nie używałam i postanowiłam to zmienić. Pomyślałam że jeśli połączę różne elementy z którymi ser kozi się świetnie komponuje to musi wyjść coś dobrego i tak się stało. Wyszło i było bardzo pyszne. 



Roladka z piersi kurczaka z kozim serem, szpinakiem i pieczarkami


  • 4 piersi z kurczaka (ok. 500g)
  • 150g szpinaku
  • 100g pieczarek
  • 100g koziego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • dziki ryż 2 woreczki



Piersi rozbić tłuczkiem na płaty. Z każdej strony posypać solą i pieprzem i odstawić na pół godziny. 
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć oczyszczone, suche liście szpinaku, dodając gałkę muszkatołową, sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku. Na koniec wsypać 2 łyżki słonecznika oraz wkruszyć ok 70g sera koziego. Wszystko wymieszać, dosłownie podsmażyć przez minute. Farsz nie może być zbytnio płynny, liście szpinaku mają pozostać w miarę całe. Odstawić.
Posiekać drobno pieczarki. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć pieczarki z solą i pieprzem, aż woda odparuje. Na każdy płat piersi z kurczaka nakładamy porcje nadzienia szpinakowego i porcje pieczarkowego. Teraz należy zwinąć delikatnie ale ściśle roladki i spiąć wykałaczkami najlepiej każdy z boków (ja użyłam po 3 wykałaczki na roladkę). Z wierzchu posypać świeżo zmielonym pieprzem. Roladki przełożyć do naczynia żarodpornego, posypać częścią słonecznika, słodką papryką i cześcią pozostałego pokruszonego sera, po bokach dać 2 łyzki masła i resztę farszu jeśli nam został. Wstawić do nagrzanego do 175st piekarnika i piec przez około 20-25 minut. W połowie pieczenia odwrócić, polać wytwarzającym się sosem, posypać resztą słonecznika i sera. 
Osobno ugotować dziki ryż z którym naszą roladkę podamy. Z każdej roladki wyjąć wykałaczki, na talerzu pokroić w plastry, dodać porcje ryżu, skropić wytworzonym sosem  i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Ozdobić wg uznania. 


Przed pieczeniem...


7 komentarzy:

  1. Cudownie wygląda. Takie dania uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podpiszę się pod komentarzem wyżej - wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda wybornie! lubię takie połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogłabyś mieć swoją własną, wykwintną restaurację, albo być dekoratorką potraw do czasopism kulinarnych- Twoje dania wyglądają pięciogwiazdkowo! Jak z kozim serem to ja poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiesz, że ja długo myślałam, że nie lubię koziego sera? Zmieniło się to dzięki mojej koleżance, która poczęstowała mnie pizzą z takim serem właśnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje wam bardzo za miłe komentarze.
    Kikimora - twoje słowa to miód na moją serce.

    OdpowiedzUsuń