niedziela, 27 listopada 2011

Gotujemy po chińsku z Blue Dragon

Niedawno otrzymałam zaproszenie do akcji, w której zadaniem miało być wypróbowanie produktów do przygotowania domowego chińskiego jedzenia firmy Blue Dragon.  Kuchnie chińską uwielbiamy dlatego pomysł przypadł mi bardzo do gustu. W przesyłce otrzymanej od producenta  znajdował się zestaw Blue Dragon  w skład którego wchodziły:  makron pełnoziarnisty, sos ostrygowy, sos z orzeszkami ziemnymi satay, sos chiński curry, sos hoi sin z czosnkiem, sos seczuański pomidorowy, sos bazyliowy z trawą cytrynową, sos teriyaki. Do tej pory rzadko kupowałam gotowe produkty chińskie, często nam nie smakowały, wyczuwalna była ich sztuczność, dużo cukru, nie mówiąc o licznych konserwantach i dziwnych sztucznych składnikach. Tym razem po wypróbowaniu kilku produktów Blue Dragon muszę przyznać, że jestem miło zaskoczona ich jakością. Zarówno kompozycja smakowa, wyrazistość poszczególnych elementów, konsystencja, skład produktu są na 5. Najbardziej smakował nam sos z orzeszkami ziemnymi, niestety przygotowane danie zniknęło szybciej niż przewidziałam więc brak zdjęcia. Orzeszki było wyczuwalne, lekko chrupiące, do tego kremowy sos po prostu idealnie.
Reasumując, dla każdego kto nie ma wprawy w przygotowaniu chińskich dań i odpowiednich produktów w swojej kuchni będzie to miła odmiana od polskiej kuchni na szybki chiński posiłek. Przygotowane porcje są na 1 osobę.




Wołowina z papryką w sosie bazyliowym
  • plaster wołowiny (ja użyłam udźca)
  • 2 łyżki oleju 
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 opakowania sosu bazyliowego z trawą cytrynową Blue Dragon
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • gniazdo makaronu pełnoziarnistego Blue Dragon
  • natka pietruszki posiekana
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Mięso i papryki pokroić w cienkie paski. Na rozgrzanym oleju (metodą stir-fry) usmażyć wołowinę przez ok 3 minuty. Dodać papryki, sos sojowy, wymieszać razem, dodać sos bazyliowy, podgrzać chwilę razem, na koniec wmieszać makaron, przyprawić pieprzem i posypać natką pietruszki. 


Krewetki z ananasem i sosem seczuańskim pomidorowym


  • 150 gr krewetek królewskich
  • 1/2 opakowania sosu seczuańskiego pomidorowego Blue Dragon
  • gniazdo makaronu pełnoziarnistego Blue Dragon
  • łyżka oleju arachidowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka sosu ostrygowego Blue Dragon
  • 2 krążki ananasa z puszki
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki
  • cebula dymka biała część
  • natka pietruszki posiekana


Krewetki zamarynować w sosie sojowym i ostrygowym i odstawić na 30 minut. Makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu. Cebulkę drobno posiekać, ananasa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć krewetki ok 1 minuty. Dodać pokrojona cebulkę, następnie ananasa, sos seczuański i smażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać makaron, wymieszać dokładnie, posypać natką pietruszki i podawać póki gorące.






7 komentarzy:

  1. pyszności! Ja niestety sosu bazyliowego nie posmakuję :(

    OdpowiedzUsuń
  2. j póki co spróbowałam tylko sosów ze słoików, ale muszę potwierdzić, że z orzeszkami jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń