Szybka frittata z dynia i tym na co akurat mamy ochotę

Kocham frittatę - jest to jedna z najprostszych rozwiązań na szybki obiad lub kolację.  Jeśli mam kilka jajek, ser i jakieś warzywa w lodówce przy minimalnym wysiłku mogę stworzyć pyszny, szybki i nieskomplikowany posiłek a do tego bardzo kolorowy. Tym razem frittata została zrobioną z obowiązkową w tym tygodniu z dynią, a pozostałe składniki komponowała pod swój smak córka. Poniższe składniki są podane na jedną porcję.



Szybka frittata z dynią i tym na co akurat mamy ochotę
  • 1/2 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 jajka na osobę 
  • łyżka mleka  
  • po 4 plastry salami paprykowego
  • czerwona cebula drobno posiekana
  • zielona częśc dymki (szczypior)
  • łyżka oliwa z oliwek
  • sól, pieprz śwież zmielony
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • kawałek fety  
  • kawałek koziego sera
  • szklanka startego ementalera lub goudy

Ustawić piekarnik na funkcję grill na 200 st. 
Rozgrzać patelnię z oliwą, wrzucić pokrojoną dynię, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć przez kilka chwil aż się boki dyni zarumienią. Dorzucić pokrojoną czerwoną cebule, kostki papryki  i garść pokrojonego szczypioru. Smażyć razem przez 2 minuty. Ubić jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Na patelnię wlać jajka, na wierzch ułożyć plastry salami posypać kawałkami fety i koziego sera i przykryć pokrywką aż się góra lekko zetnie. Zdjąć z ognia i posypać startym serem na wierzchu. Wstawić patelnie do piekarnika na najwyższą półkę (upewnić się należy że nasza patelnia nie ma plastikowej rączki) i piec do czasu zarumienienia się wierzchu frittaty. Posypać kawałkami fety, natką i szczypiorem. 



7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie frittaty. Robiłam taką z dynią i ziemniakami i była świetna, na taką też z chęcią się skuszę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że na blogach królują potrawy z dynią:) Twoja frittata to bardzo dobry pomysł, na pewno kiedyś skorzystam z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiesz, że nie wpadłabym na to, że można zrobić wersję z dynią?

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie i tak kolorowo wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzieki.. Beato, Slyvvio, Duś. Kabamaiga.. frittate można ze wszystkim;)
    a dynie przerabiam bo zostałam nią w nadmiarze uszczęśliwiona ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda ;) Bardzo lubię fritatte, a z dynią wygląda wyśmienicie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger