niedziela, 30 października 2011

Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami

Córka wygrzebała w lodówce resztkę krewetek koktajlowych i poprosiła o zupę... a że kończy się już moja dynia więc nie omieszkałam spełnić jej życzenia łącząc w jednej zupie krewetki z dynią.. i wyszła całkiem przyjemna w smaku zupa, wręcz jak stwierdziła małolata "taką zupę może jeść codziennie". Porcja na 2 osoby. 





Lekko pikantny krem z dyni z krewetkami
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże ziemniaki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g dyni
  • 1/2 łyżeczki curry
  • kawałek papryczki chilli 
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 500ml bulionu warzywnego
  • natka pietruszki
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1/4 limonki
  • pomidor


Ziemniaki i dynię obrać, pokroić w kostkę, cebule drobno, czosnek posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać ziemniaki, smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu, stale mieszając, następnie dodać czosnek i cebulę. Smażyć jeszcze 2 minuty, po czym dodać posiekaną chilli i dynię i smażyć chwilę aż się lekko obrumieni. Wlać bulion, tyle żeby pokrył warzywa. Gotować ok 20 min. Gdy warzywa będą miękkie doprawić curry, solą i pieprzem a następnie zmiksować blenderem na gładki krem. 
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać krewetki, posypać je papryką, pieprzem i skropić limonka, krótko obsmażyć. Pomidora pokroić drobniutko, tak samo natkę. Zupę wlać do miseczek, na wierzch dać po porcji krewetek, łyżkę posiekanych pomidorów i posypać wszystko natką. Smacznego.

 

3 komentarze:

  1. krem z dyni lubię bardzo. i ciekawi mnie jak smakuje z krewetkami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi smakować obłędnie. Zapisuję do przygotowania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też jestem bardzo ciekawa smaku zupy dyniowej z krewetkami! ;)

    OdpowiedzUsuń