sobota, 15 października 2011

Kotleciki z ryby z curry

Ten przepis znalazłam na stronie Moje gotowanie u Raviolki. Jakoś do tej pory nie robiłam (poza kulkami rybnymi w occie) kotlecików z ryby. w dodatku w wersji lekko orientalnej. Dlatego wydał mi się na tyle interesujący i smaczny że go  zaraz zrobiłam. Przepis jest przeze mnie odrobinę zmieniony, ale myśle że to nie wpłynęło na ich smak. Kotleciki są pyszne na ciepło ale jeszcze lepsze na zimno. Są wtedy bardziej zwarte i smak ryby i curry lepiej wyczuwalny. Polecam.



Kotleciki z ryby z curry
  • 250 g kostek rybnych (z morszczuka)
  • czerwona papryka
  • 2 łyżki posiekanej zielonej dymki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • duży ziemniak
  • jajko
  • łyżka majonezu
  • lyżka curry
  • szczypta pieprzu cytrynowego
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól
  • bułka tarta
  • olej
Ziemniaka ugotować, rozgnieść dokładnie widelcem, odczekać aż wystygnie. Rybę rozmrozić, włożyć do maszynki do mielenia i zmielić na drobną masę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, dymkę, pietruszkę, majonez, jajko, curry, sól i rozgniecionego ziemniaka. Wymieszać całość dokładnie, doprawić pieprzem i wstawić do lodówki na 20 minut aby masa się schłodziła. Masę wyjąć i uformować kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Kotleciki usmażyć na mocno rozgrzanym  oleju do zarumienienia. Bardzo dobre na ciepło ale jeszcze lepsze na zimno.



5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na rybę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie! :) Choć zamiast kostek rybnych dodałabym rozdrobniony filet :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Extra,widzę że też zrobiłaś :-) Mnamuśnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak evita jak zobaczyłam je u ciebie to mi sie zachcialo:)

    Bazylia gdyby nie to ze kostki miałam w lodowce to zrobiłabym z fileta. nastepnym razem tak zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne. Muszę podać moim dzieciakom. Bernadeta a mogę prosić o link do tego cudnego cytrynowego ciacha przedszkolaków?

    OdpowiedzUsuń