czwartek, 13 października 2011

Greckie smaki czyli Stifado

Podeszłam do tego dania z lekkim niepokojem bo do tej pory unikałam dodawania do dań mięsnych cynamonu, ale zdjęcie Stifado w gazecie (Sól i Pieprz nr 10/2011) bylo tak apetyczne że powiedziałam sobie "raz kozie śmierć" może nie będzie tak źle. A ostatecznie było jak zwykle pysznie. Rodzinka zarządziła że ma być częściej.



Stifado
  • 2 cebule (powinny być czerwone) 
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 600 g chudej wołowiny 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 150 g przecieru pomidorowego lub passaty
  • puszka pomidorów krojonych 
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 3 liście laurowe
  • 400g ziemniaków
Czosnek posiekać. Mięso umyć, pokroić w kostkę, osuszyć. Rozgrzać oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucić mięso i obrumienić mieszając od czasu do czasu. Doprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszkić czosnek, dodać koncentrat, rozmaryn, liście laurowe i przyprawy, wymieszać, przesmażyć. Dodać ponownie mięso, wlać ocet, dusić 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy, wino i 400ml wody. Dusic razme ok 60min.
Cebule pokroić kostkę, a ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę lub plastry. Dodać do mięsa, wymieszać i dusić ok 30 minut. Gdyby danie się zbytnio zagęściło wystarczy dolać wody. Następnie dodać sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory i dusić razem jeszcze 10 minut. Wszystko razem doprawić do smaku solą i pieprzem.

7 komentarzy:

  1. Pycha:) Cynamon w tym wypadku sprawdza się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. aromatyczne, pyszne danie, jak dla mnie w sam raz na już chłodne dni

    OdpowiedzUsuń
  3. O, niedawno miałam okazję posmakować po raz pierwszy stifado w greckiej restauracji, a tu widzę, że pyszny gulasz pojawił się u Ciebie :) może zdecyduję się niedługo na domową wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ile się nie przegnie (co mi się zdarzyło parę razy) to cynamon pasuje świetnie do mięsa z pomidorami w wersji śródziemnomorskiej.

    OdpowiedzUsuń
  5. jadalnepijalne.. teraz też juz to wiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam dania jednogarnkowe :) A stifado chyba jeszcze nie robiłam

    OdpowiedzUsuń