czwartek, 1 września 2011

Zupa z kurek w orientalnej oprawie

Ciag dalszy tematu kurek.. tym razem miała być zupa.. ale skoro nie lubię się powtarzać a wiele wariacji zupy z kurek już robiłam to tym razem postanowiłam zrobić ja na sposób lekko azjatycki, połączyć nasze rodzime kurki z lekką nutą Orientu. Myślę że to połączenie wyszło mi dobrze bo córa zjadła w jeden dzień swój dwudniowy przydział zupy. Z takiej porcji wyszło 6 miseczek. 


Zupa z kurek w orientalnej oprawie

  • 2 łyżki masła
  • 150 g kurek
  • 2 cebule
  • cebula dymka zielona część
  • ząbek czosnku
  • 1/2 - 1 szt. cukinii
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • łyżka sosu sojowego
  • kopiasta łyżeczka sosu chilli 
  • łyżeczka octu ryżowego
  • 1 l wody
  • 2 saszetki z zupą miso
  • pieprz świeżo zmielony 

Kurki najpierw porzadnie opłukać, oczyścić i osuszyć. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy przez ok 3 min  kurki, następnie dodajemy  pokrojone w piórka cebule, czosnek i plasterki cukinii. Smażymy razem kolejne 3 minuty. W garnku zagotowujmy wodę do ktorej dodajemy z saszetek zupe miso, mieszamy aż sie płyny połączą. Do garnka z zupą przekładamy zawartość patelni, dokładamy imbir, sos sojowy, sos chilli, ocet ryżowy, doprawiamy pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 5 minut. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze raz sosami pod swój smak. Na koniec posypujemy posiekaną zieloną dymką.

Ekspresowo w kuchni

2 komentarze:

  1. myślę, że ja też bym zjadła nawet i tygodniowy przydział :) świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa zupa. Chętnie bym się na nią skusiła.

    OdpowiedzUsuń