środa, 14 września 2011

Zupa porowa z kurkami


Wiem jestem nudna, znowu kurki... ale cóż się nie robi dla dziecięcia, które je uwielbia a sezon na nie trwa tak krótko.. dlatego tym razem kurki wylądowały w zupie... połączyłam dwie nasze ulubione czyli porową i kurkową w jedno i wyszedł pyszny misz masz.



Zupa porowa z kurkami

  • 3 duże łyżki masła
  • 2 pory
  • 3 cebule
  • 2 szklanki kurek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1/2 kostki serka topionego ementaler
  • 1/2 szkl. gęstej śmietany 18% 
  • natka pietruszki

Pory pokroić w plasterki a cebulę w kosteczkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki masła i przesmażyć na nim pory i cebulę aż sie zeszklą. Wlać do tego gorący bulion, przyprawić solą, pieprzem, gotować 10 min pod przykryciem. Na patelni rozgrzać łyżkę masla, wrzucić oczyszczone kurki, dodac odrobinę soli i pieprzu  i smażyć ok 7 min az się zezłocą. Do zupy dodać serek topiony mieszać aż się rozpuści, dodać przesmażone kurki i gotować wszystko razem 5 minut. Wlać śmietanę,  wymieszać, posypać natką pietruszki.


6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda ta zupa i połączenie kurek z porami dla mnie jest zupełnie nowe! Widziałam kurki dodawane do kremu z kalafiora, ale z porem - intrygująco. U mnie też dziś obiado-kolacja z dodatkiem kurek była- ach ten sezon na grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wyglada smakowicie:)
    Moze zrobie taka jesli uda mi sie uzbierac kurek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kurki uwielbiam i ich nigdy dosyć;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Racja, kurki można jeść ciągle. Np. w tak apetycznej formie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna zupka:) uwielbiam pory i takie zupki:)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieki szkoda ze kurek nie ma przez cały rok bo tak zupe mogłabym jeść na okrągło.

    OdpowiedzUsuń