niedziela, 11 września 2011

Quasadilla z kurkowym nadzieniem

Znowu udało mi sie kupić kurki, więc ciąg dalszy naszych kurkowych rewolucji. Tym razem wykorzystałam napoczętą paczkę z plackami tortilli żeby przygotować na kolację pyszne quasadillę z kurkowym nadzieniem. Oj było pysznie i syto. Porcja na 2 osoby.





Quasadilla z kurkowym nadzieniem

  • 4 pszenne placki tortilla 
  • 2 łyżki masła
  • 200 g kurek
  • duża cebula
  • trochę posiekanej natki pietruszki
  • sól 
  • pieprz ziołowy 
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 100 g sera gorgonzola lub innego 

Kurki oczyściłam, umyłam, osączyłam i wrzuciłam na patelnię z rozgrzanym masłem. Dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiłam do smaku solą, pieprzem ziołowym, kuminem, posiekaną natką pietruszki, smażyłam aż grzyby stały się miękkie ok 5 minut. Zdjęłam patelnię z ognia.
Rozgrzałam dużą patelnię (taką żeby zmieściła mi się na niej tortilla), położyłam na dno jedną tortillę rozłożyłam na niej kilka plastrów sera, na to równomiernie część kurkowego farszu i znowu plastry sera. Na wierzch dałam drugą tortillę. Smażyłam aż spód się troszkę zarumienił. Przykryłam talerzem, odwróciłam patelnię żeby tortilla znalazła sie na talerzu i ponownie zsunęłam tortille na patelnie, by przyrumieniła sie druga strona a ser stopił. Trwa to zaledwie 2 minuty. Ponownie przykryłam talerzem, odwróciłam patelnię i tortilla wylądowała na talerzu. Quasadille pokroiłam na kawałki  Jako dodatek można podać śmietanę lub ulubiony sos. Nam wystarczyło skropienie quasadilli oliwą z oliwek i posypanie świeżo zmielonym pieprzem.


Do przygotowania użylam dwóch różnych serów, moja quasadilla była z gorgonzolą a córki z serem królewskim. W każdym razie nadaje się tu każdy ser o wyrazistym smaku i aromacie. 

5 komentarzy:

  1. Na kurki w tortilli bym nie wpadła, ale musiało być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Na takie pomysł bym chyba nie wpadła. To musiało być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ech, kusza te kurki, zerkaja na mnie z blogow... Musze w koncu wybrac sie na polowanie na te cudowne grzyby!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy, polski akcent w daniu z innej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziekuje, oj tak bylo pysznie ;) polecam.

    OdpowiedzUsuń