wtorek, 20 września 2011

Pörkölt z pałek kurczaka

Lubię kuchnię węgierską, rożne odmiany gulaszy i często wykorzystuję te elementy w swojej kuchni. Tym razem postanowiłam zrobić pörkölt, ale nie z mięsem wołowym czy wieprzowym ale z pałkami kurczaka, co było bardzo dobrym wyjściem bo obiad był naprawdę pyszny.




Pörkölt z pałek kurczaka

  • 9 szt.  pałek z kurczaka 
  • łyżki smalcu 
  • 1 duża cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki 
  • czerwona i zielona papryka
  • puszka pomidorów pokrojonych 
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżka węgierskiej pasty paprykowej (ostrej lub łagodnej)
  • natka pietruszki

Cebule pokroić w kostkę, Czosnek drobno posiekać.  Papryki pokroić w kostkę. Łyżkę smalcu rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie, dorzucić czosnek i chwilę razem przesmażyć.  Zdjąć z patelni, wymieszać z papryką w proszku. Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu, dodać mięso i smażyć, aż mięso się obrumieni.  Na patelnię dodać przesmażoną cebulę i pokrojoną papryke, chwilę razem wszystko przesmażyć. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać sól do smaku, pieprz, posiekane pomidory i pastę paprykową. Przykryć i gotować, aż kurczak będzie miękki, a sos zawiesisty. Można dodać trochę wody w trakcie duszenia, ale tylko wtedy gdy wyparuje zbyt dużo płynu. Gotowe danie posypać natką pietruszki. Można podać z ryżem lub z podpieczonym pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz