czwartek, 8 września 2011

Placek śliwkowy z migdałową kruszonką

Węgierki, renklody, mirabelki - wszytkie odmiany śliwek którymi obdarza nas lato świetnie nadają się na tarty, drożdzowe i kruche placki. Ja postanowiłam zrobić kruchy placek bo robi się go szybko, jest słodki więc idealnie zaspokaja mały, słodki głód i świetnie komponuje się z lekką kwaskową nutą śliwek.




Placek śliwkowy z migdałową  kruszonką

  • 200 g mąki pszenna
  • 150 g cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 500 g śliwek węgierek
  • 150g mielonych migdałów
  • 50g płatków migdałowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej


Piekarnik nagrzać do 180 st. Totownicę (23cm) wysmarować masłem i oprószyć mąką.  Do miski miksera dać pokrojone w kostkę miękkie masło, cukier, mielone migdały, cynamon, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Zmiksować, a następnie zagnieść ręką na jednolitą masę. Podzielić kruszonkę na dwie części. 3/4 części ciasta wyłożyć na dno i boki tortownicy. Posypać płatkami migdałowymi i mąką ziemniaczaną.
Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki i ułożyć połówki ściśle na cieście skórką do góry. Posypać resztą kruszonki.  Ciasto wstawiamy do piekarnika na 50 min. Po upieczeniu wyjmujemy na kratke i czekamy az ostygnie, by móc ja wyjąć i pokroić. Mozna posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Taki placek z kruszonką to smaki z dzieciństwa. Pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak- i do tego duużooo kruszonki;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasta lubie bardzo, zwlaszcza na przelomie lata i jesieni. A nawyk wyjadania kruszonki zostal mi do dzis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po prostu nieziemski smak;)uwielbiam ze śliwkami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z kruszonką--pychaaaaa :) w domu tak robiono a my jako łepki żeśmy potem wyskubywali z placka tą kruszonkę i zawsze na nas krzyczeli że tak nie wolno hihi :D ale co tam,wspomnienie zostało do dziś :-) Piękne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń