Ziemniaki pieczone na soli

Na soli piekłam już kilka razy ale zazwyczaj był to kurczak lub ryba. Tym razem za namową koleżanki sięgnęłam po ziemniaki jako dodatek do obiadu. I musze przyznać,żze mimo oszczedności  skłdników dania ziemniaki wyszly bardzo dobre, a do tego zdrowe. Sól parując idealnie je doprawiła. Do tego typu potrawy nadają się małe, średnie ziemniaki, bo w przypadku dużych może się zdarzyć że nie do końca sie doprawią w trakcie obróbki termicznej. 



Ziemniaki pieczone na soli
  • 1 kg ziemniaków 
  • mieszanka świeżych ziół: rozmaryn, bazylia, tymianek
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • 1 kg soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka czerwona słodka

Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, przekroić na pół. Zioła wymieszać z oliwa. Na dno brytfanki lub innej formy do pieczenia wsypać sól. Każdą połówkę ziemniaka obtoczyć w ziołach i układać ostrożnie na soli. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Piec ok. 1 godz do zrumienienia. Można podać same lub z mięsem.

4 komentarze:

  1. takie ziemniaki są pyszne, tak samo jak i kurczak pieczony w soli. Chociaż kiedy pierwszy raz piekłam w ten sposób, cała rodzina patrzyła po sobie wzrokiem "dzwonić po psychiatrę, czy jeszcze poczekać?" :P co oczywiście nie przeszkodziło im potem pochłonąć wszystkiego w tempie ekspresowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. monami z moim kurczakiem było podobnie tez patrzyli na mnie jak na ufo.. a tymczasem kurczak stał sie stąłym elementem naszego menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam w słonej skorupce, ale na soli jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic trudnego a efekt doskonały :=)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger