czwartek, 18 sierpnia 2011

Ziemniaki pieczone na soli

Na soli piekłam już kilka razy ale zazwyczaj był to kurczak lub ryba. Tym razem za namową koleżanki sięgnęłam po ziemniaki jako dodatek do obiadu. I musze przyznać,żze mimo oszczedności  skłdników dania ziemniaki wyszly bardzo dobre, a do tego zdrowe. Sól parując idealnie je doprawiła. Do tego typu potrawy nadają się małe, średnie ziemniaki, bo w przypadku dużych może się zdarzyć że nie do końca sie doprawią w trakcie obróbki termicznej. 



Ziemniaki pieczone na soli
  • 1 kg ziemniaków 
  • mieszanka świeżych ziół: rozmaryn, bazylia, tymianek
  • 5 lyzek oliwy z oliwek
  • 1 kg soli morskiej
  • świeżo zmielony pieprz
  • papryka czerwona słodka

Ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować, przekroić na pół. Zioła wymieszać z oliwa. Na dno brytfanki lub innej formy do pieczenia wsypać sól. Każdą połówkę ziemniaka obtoczyć w ziołach i układać ostrożnie na soli. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i papryką. Piec ok. 1 godz do zrumienienia. Można podać same lub z mięsem.

4 komentarze:

  1. takie ziemniaki są pyszne, tak samo jak i kurczak pieczony w soli. Chociaż kiedy pierwszy raz piekłam w ten sposób, cała rodzina patrzyła po sobie wzrokiem "dzwonić po psychiatrę, czy jeszcze poczekać?" :P co oczywiście nie przeszkodziło im potem pochłonąć wszystkiego w tempie ekspresowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. monami z moim kurczakiem było podobnie tez patrzyli na mnie jak na ufo.. a tymczasem kurczak stał sie stąłym elementem naszego menu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam w słonej skorupce, ale na soli jeszcze nie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic trudnego a efekt doskonały :=)

    OdpowiedzUsuń