środa, 10 sierpnia 2011

Zapiekanka z tortellini/ravioli w sosie śmietanowym

Jakies 4 lata temu moja siostra przyniosła do domu przepis od koleżanki na podobno super zapiekanke. Gdy ją zrobiła okazało sie ze: po pierwsze jest naprawdę bardzo smaczna, po drugie mozna nią nakaramić drużyne piłkarską, bo jest tak syta i po trzecie jest łatwa i wychodzi każdemu. Ostatnio zapiekanką nakarmiłam 15 znajomych tyle tylko ze to naczynie wtedy było pełne:)
Podaje proporcje na 4 osoby.


Zapiekanka z tortellini/ravioli w sosie śmietanowym
  • paczka (250 g) ravioli lub tortellini z 3 serami lub ricottą
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500gr pieczarek 
  • sól
  • pieprz
  • oregano suszone i świeże
  • duży kubek śmietany 18% (czasami 1 i pół)
  • oliwa lub masło
  • dużo startego sera gouda samego lub w poąłczeniu z gorgonzolą lub parmezanem 
Ravioli lub tortellini gotujemy al dente odcedzamy przelewamy woda. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na patelni do miekkosci razem z posiekanym czosnkiem, osobno kroimy w talarki pieczarki i na oliwie tez smażymy aż odparuje sok. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie do zapiekanki  smarujemy tłuszczem, wsypujemy cebulę i pieczarki, mieszamy,  doprawiamy do smaku. Dolewamy śmietanę, mieszamy, ma powstać gęsty sos, do ktorego dodajemy ugotowane ravioli lub tortellini, mieszamy dokładnie. Dodajemy dużo oregano. Smak ma byc śmietanowo-czosnkowo-oreganowy.
Do środka ścieramy troche sera i mieszamy wszystko dokładnie. Na góre ścieramy grubą warstwę sera. Przykrywam i daje do piekarnika na 180C na jakies 15 minut potem odkrywam i dopiekam aż ser sie zrumieni. Gotowe!


4 komentarze:

  1. Jakie apetycznie połączenie smaków w tej zapiekance;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ALEŻ TO MUSI ŚWIETNIE SMAKOWAĆ

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne tyle ze ja uzylam ravioli z mieskiem, pychotka polecam:)

    OdpowiedzUsuń