Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani

Ostatnio telewizja TVN Style wyświetla nowy angielski  program "Gastronomia ekonomia". Jako że uwielbiam angielskie programy kulinarne,w tym te o nieporadnych anglikach, których trzeba uczyć podstaw gotowania to i ten mnie zaciekawił, ale nie tylko samą konwencją programu co prezentowanymi w nim przepisami.  Poniżej jeden z nich, zaczerpnięty ze strony programu Economy Gastronomy BBC, ktory lekko zmieniłam pod swój smak i dostępnosć składników. 



Ostre pałki z kurczaka z szybką wersją ryżu biryani

Pałki:

  • 1 łyżka  słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 3 ząbki czosnku posiekanego
  • mały kubeczek naturalnego jogurtu
  • 9 pałek z kurczaka 
Ryż biryani:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • cebula drobno posiekana
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego chilli
  • 1/2 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1  łyżeczka kurkumy
  • 2 woreczki ryżu (najlepiej basmati)
  • 1 pokrojona papryka czerwona 
  • bulion warzywny


Pałki z kurczaka naciąć ostrym nożem w kilku miejscach. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty dokładnie z kurczakiem. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.  Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 200C. Ułożyć zamarynowane pałki z kurczaka na blasze do pieczenia.  Polać resztą marynaty z miski. Piec ok 15 minut, aż kurczak zacznie lekko czernieć. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180C i nadal piec kolejne 15 minut aż pałki będą ciemne złoto-brązowe. 
Tymczasem na patelni do której jest szczelna pokrywka  podgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, czosnek i smażyć 3-4 minuty, aż zmiękną. Dodać posiekane chili, kurkume, kumin i smażyć razem jeszcze minutę mieszając. Dodać ryż, mieszać, aż wszystko dobrze się połączy. Dodać tyle zimnego bulionu na patelnię, aby osiągnąć 1cm ponad poziom ryżu.  Doprowadzić bulion do wrzenia, a następnie natychmiast zakryć szczelnie folią aluminiową , najlepiej dwoma warstwami i przykryć szczelnię pokrywką. Gotować jeszcze ryż przez 4-5 minut, a następnie wyłączyć palnik i pozostawić patelnię przez kolejne 15 minut (para na patelni sama dogotuje ryż). Ostrożnie zdjąć folie i dodać posiekana papryke, natkę (można tez zielony groszek, ale nie z puszki). Przykryć jeszcze raz folią i pozostawić na kolejne pięć minut, aż ryż i papryka zmięknie.  Ryż podzielić na porcje, dodać pałki z kurczaka i obiad gotowy. 
Dodam ze zarówno pałki jak i ryż był wyśmienity i nawet córka która ryż jada tylko z sosami gulaszowymi zjadła z dokładką.  
Paprykujemy 2

13 komentarzy:

  1. piękne zdjęcia, złocisty kurczak i wspaniały, słoneczny ryż.
    pięknie!


    http://www.karmel-itka.blogspot.com
    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, pyszne, niedrogie - slowem, danie idealne dla smakosza na budzecie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziekuje i ciesze sie za danie przypadło wam do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też oglądałam ten program i ledwie nadążając, zanotowałam z grubsza ten przepis :-). Dziś zrobiłam - faktyczne świetnie smakuje. Ale mój kurczak nie chciał się tak fajnie zrumienić, nie wiem z jakiego powodu (bo temperatura była odpowiednia), na dodatek w naczyniu żaroodpornym zgromadziło się sporo płynu, jak ten mankament zmienić? Proszę o podpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow...Mój Facet byłby zachwycony :) ostatnio ma fazę na ryż i je go prawie codziennie. Warto byłoby mu zrobić coś tak smakowitego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. biryani uwielbiam, a kurczaczek - palce lizać! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oo, ten ryż mi się bardzo podoba :) Czaiłam się na niego już jakiś czas a tu mi się trafił taki fajny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. fajna propozycja na obiad:) patrząc na ryż, pomyślałam, że jest to słynny żółty ryż z WŻ-, jednak przepis jest nieco inny, muszę koniecznie wypróbować ten zestaw:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię przepisy na takie mało kosztowne dania :) Będę wdzięczna za dodanie bannerka lub linku do akcji paprykowej jeśli przepis bierze w niej udział.

    OdpowiedzUsuń
  10. Shinju niedopatrzenie juz poprawione, banerek załączyłam. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe potrawy związane z kurczakami? A tego bym się nie spodziewał. Wygląda naprawdę ciekawie.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger