Ciasto czekoladowe z morelami

Morele jadamy tylko świeże, tak było do tej pory, bo nigdy jeszcze nie robiłam z nimi ciasta,  tym razem jednak postanowiłam to zmienić. A że moi najchętniej jedzą ciasta z owocami, które spełniają trzy warunki: po pierwsze jest czekoladowe, po drugie jest czekoladowe, po trzecie jest w nim śmietana :) i bądź tu człowieku kreatywny. Dlatego mój wybór padł na ciasto z morelami z magazynu Olivia z czerwca lub lipca. Był to strzał w 10, bo ciasto nie dość, że pięknie się prezentowało to było pyszne. Niezbyt gruby placek czekoladowy a na nim kwaskowata konfitura, słodka śmietana i pyszne morele w słodko-kwaśnym syropie.



Ciasto czekoladowe z morelami
ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
125 g masła
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

4 łyżki wody
1/2 szklanki cukru
2 jajka

 
wierzch:
300 g moreli 
sok z cytryny
1/2 szklanki cukru

3 łyżki wody
4 łyżki konfitury z moreli
330 ml śmietany kremówki 

W garnku rozpuścić masło z cukrem, kakao i wodą. Ostudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na gładkie ciasto. 
Foremke najlepiej  kwadratową  (u mnie 18x20) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylać ciasto i piec 25 min w 180 st. Gotowe zostawiamy na ostudzenia.
Morele umyć, wypestkować, pokroić na ćwiartki. Na patelnie dać cukier, sok z cytryny i wodę, gotując chwilę aż cukier się rozpuści i zezłoci. Dodać morele i smażyć razem 5 min od czasu do czasu mieszająć. Odstawić żeby morele z syropem ostygły.
Kremówkę ubić na sztywno.  Chłodne ciasto wyjąć z blaszki, wierzch posmarować konfiturą. Na boki ciasta wycisnąć szprycą kremówke, w środku ułożyć owoce z syropu. 
  

Morelkowo Brzoskwiniowo 3Owocowe szaleństwo

8 komentarzy:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger