poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych

W moich szafkach ze skarbami nadal mam zapasy ususzonych zeszłorocznych grzybów. A ze niedługo będzie pora na nową dostawę  więc trzeba było coś z porcją grzybów zrobić. A co może być pyszniejszego niż aromatyczny śmietanowy sos grzybowy i pływające w nim kruche mięso.



Bitki w śmietanowo-winnym sosie z grzybów leśnych
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1,5-2 szklanki pogrzybków świeżych lub suszonych
  • 2 cebule
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 500ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 2 szt ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • koperek
  • tymianek świeży
  • 1 łyzka mąki
  • 1/3 kostki masła plus 2 łyżki
  • śmietana do sosów 18%

Kotlety rozbić, obsypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać 2 łyzki masła i smażyć kotlety z każdej strony po 2-3 minuty, do momentu, aż się delikatnie zarumienią. Cebule pokroić w drobną kostkę. Grzyby umyć, odcedzić, duże kawałki pokroić na mniejszą kostkę. W przypadku suszonych namoczyć przez 15 minut, podgotować przez 5, odcedzić ale wywar zostawić. 
Na drugiej patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.  Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć przez ok. 5 minut, na wolnym ogniu. Podlać winem, dusić razem do momentu odparowania wina, po czym podlać bulionem (można dodatkowo podlać częścią wywaru z gotowania grzybów), dodać ziele angielskie, liść laurowy, kilka gałązek tymianku. Dodać podmażone kotlety i dusić razem ok 15 minut, aż mięso i grzyby będą miękkie. Na koniec dodać wg uznania śmietanę, posiekany koperek, wymieszac razem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Podałam ze szpinakowym tagiatelle.

2 komentarze:

  1. Absolutnie rewelacyjny przepis! U mnie już zeszłorocznych grzybków niestety nie ma. Pora ruszyć do lasu;)

    OdpowiedzUsuń