sobota, 2 lipca 2011

Kurczak śródziemnomorski

To danie to smaczna odmiana klasycznego kurczaka. Sos z dodatkiem aromatycznych przypraw i warzyw, w którym mięso zachowało chrupiącą skórkę to doskonały sposób letni obiad lub późną kolację. Do tego lampka białego wina i można oddać się rozkoszy konsumowania.:)  Porcja na 3 osoby.




Kurczak śródziemnomorski

  • 3 udka kurczaka 
  • kilka świeżych gałązek tymianku 
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy
  • duża cebula
  • szklanka passaty (lub sok pomidorowy)
  • duża czerwona papryka
  • 50 g czarnych oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 l bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 2 woreczki ryżu
  • natka pietruszki

Udka opłukać, osuszyć, podzielić na 2 części, pałki i podudzia. Kawałki kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni mocno rozgrzać 3 łyżki oliwy, włożyć kurczaka i podsmażyć na złoty kolor z obu stron. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do mięsa, posypać wszystko ziołami prowansalskimi i chwilę przesmażyć. Passatę wlać do mięsa, dodać tymianek, sok z pomarańczy. Patelnię przykryć i dusić razem ok. 5 minut  Paprykę pokroić w paski i razem z oliwkami, liściemi laurowymi i zielem angielskim dodać do mięsa. Wszystko podlać bulionem i dusić razem ok. 35 minut.
Osobno ugotować na sypko ryż.  Gdy potrawa będzie gotowa, sos się zredukuje i zgęstnieje mięso w warzywami podać razem z ryżem i posypać wszystko świeżą posiekaną natką pietruszki.



9 komentarzy:

  1. O tak! Taki kurczak, lampka wina, ciepły letni wieczór i miłe towarzystwo i i nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurczak pod każdą postacią mi smakuje, a tu z tym sokiem z pomarańczy pewnie by mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne, kolorowe, kuszące

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały,już sobie wyobrażam jego zapach :) Teraz powiedz mi gdzie oddać głosik ? :-)

    OdpowiedzUsuń