Hekele - śląska pasta/sałatka śledziowa

Hekele to prosta potrawa, przystawka, sałatka z kuchni śląskiej ze śledzia solonego. Kto ją zna temu nie trzeba jej opisywać.  A pozostałym polecam spróbować. Warto.  



Hekele - śląska pasta/sałatka śledziowa
  • 250 g śledzi solonych matiasów
  • cebula
  • jajko na twardo ugotowane
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka musztardy
  • biały pieprz mielony
  • chleb

Filety śledziowe (lub matiasy) wymoczyć i pokroić w paseczki. Ogórki kiszone i cebule pokroić w słupki, jajka ugotowane na twardo pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać musztardę przyprawić białym pieprzem i delikatnie wymieszać ze śledziami. Dla lepszego smaku odstawić w chłodne miejsce na około godzinę. Podawać z pieczywem. Porcja dla 3 osób. 






13 komentarzy:

  1. juz ją lubię :) za ogórki i musztardę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mhm...smaki mojego dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tylko słyszę o tym przepisie, co jakiś czas ale jeszcze go nie zrobiłam chociaż przepis już dawno zapisany a śledzie oboje z mężem uwielbiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie śledziowe sałatki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam i uwielbiam, moja babcia czasami robi hekele, tylko sieka wszystko drobno, prawie na pastę

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dodaje jeszcze masełko

    OdpowiedzUsuń
  7. no, to jest pasta a nie sałatka. tak to jest jak się gorol za coś zabiera:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy to jest pasta czy sałatka to kwestia nazewnictwa i wielkości składników, zostawiam to ocenie tych którzy ją robią, mieszkam od dziecka na śląsku, gorolem nie jestem i u nas to jest sałatka. zresztą podsyłam artykuł Hanny Szymanderskiej ktora oficjalnei hekele nazywa i pastą i sałatką http://www.kobieta.pl/gotowanie/wokol-stolu/zobacz/artykul/hanna-szymanderska-sledz-a-sprawa-polska/sviewpointer/1/ i radze więcej czytać na temat kuchni ślaskiej a nie tylko osądzać.

      Usuń
  8. dokładnie hekele to pasta i trzeba masła koniecznie dodać

    OdpowiedzUsuń
  9. śledzie trzeba drobno pokroić a potem jeszcze widelcem rozetrzeć,Nie miksować.Dodac składniki ogorek kiszony,ceble,przyprawy,masloi dobrze wymieszac.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger