czwartek, 21 lipca 2011

Clafoutis z wiśniami i migdałami

Czas na wiśnie... na początek dla przypomnienia francuski klasyk... Pyszne orzeźwiające ciasto, szczególnie jak się ma wiśnie i nie wiadomo co z nimi zrobić. 


Clafoutis z wiśniami i migdałami



  • 500 g wiśni
  • 150 g mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie (100g) platków migdalowych
  • 3 jajka
  • 100g cukru + 25g osobno
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 125ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • masło do wysmarowania formy
  • cukier puder do dekoracji

Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć na sitko do osączenia. Po 10 minutach przełożyć do miseczki i zasypać 25 g cukru, wymieszać, odstawić na 30 minut. Formę do pieczenia (mozna użyć ceramicznej lub do tart) wysmarować masłem i wysypać częścią płatków. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier, jajka, mleko, śmietanę, ekstrakt waniliowy i szczypte soli, wszystko wymieszac na gładka masę mikserem lub trzepaczką. Ciasto ma mieć konsystencje śmietany. Owoce przełożyć do formy na migdały (kilka odłożyc do dekoracji na wierzch). Zalać masą owoce, położyć odłożone wiśnie, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut i potem zmniejszyć na 180 i piec przez 30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu przestudzić i posypać cukrem pudrem.



Owocowe szaleństwo

6 komentarzy:

  1. nigdy nie robiłam, muszę spróbować. Wygląda bardzo apetycznie i przepięknie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. prawdziwie wakacyjny deser.
    świeże wiśnie, migdały... pysznie!

    OdpowiedzUsuń