środa, 20 lipca 2011

Chleb cebulowy z serem

Ten chleb od dawna mnie kusił, ale do tej pory brakowało mi na niego czasu, składników, odwagi. W końcu go zrobiłam, okazał się być nad wyraz upierdliwy przy wyrastaniu, bo ciągle uciekał z garnka, tak że musiałam upiec dwa mniejsze bochenki. Poza tym ciekawy, delikatny w smaku, inny niż pszenne chleby które do tej pory jadłam. Dodatek ostrego sera nadaje mu bardzo ciekawy intensywny smak.
Przepis z kalendarza kuchennego sprzed kilku lat. 


Chleb cebulowy z serem 
  • 42 g świeżych drożdży 
  • 100 g otrębów pszennych
  • 1 łyżka miodu
  • 900 g mąki krupczatki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g sera: gouda, ementaler lub owczy
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 750 ml ciepłej wody


Drożdże, otręby, miód,  wodę wymieszać z 250 g mąki i przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka minut aż zakwas lekko "zaburzy się". Obraną cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Odstawić do ostygnięcia. Twardy ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, miękki pokroić w kostkę lub rozdrobnić na małe kawałki. Cebulę, ser, sól oraz pozostałą część mąki dodać do przygotowanego zakwasu i wyrobić ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstaje od brze­gów misy. W przypadku gdyby ciasto się nadal nam kleiło do rąk wystarczy podsypać mąką. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto ponownie wyrobić, na posy­panej mąką stolnicy uformować bochenek i ułożyć go na wysmarowanej tłuszczem blasze, w garnku lub innej duzej formie. Ja użyłam garnka rzymskiego. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30min. Piekarnik rozgrzać do 250st. Chleb włożyć do piekarnika, a po 10 minutach zmniejszyc temperaturę do 220st. Piec 70-80min. Wyjąć, przełożyć na kratke i ostudzić.  


Przed pieczeniem i po upieczeniu.


2 komentarze:

  1. mmm cudowny jest ten chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny wyszedł :) już od jakiegoś czasu zabieram się za cebulowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń