piątek, 29 lipca 2011

Łazankowy makaron z krewetkami i cukinią

Dziecko wróciło z obozu, jeszcze wyższe i chudsze niż przed wyjazdem, więc co robi w takiej sytuacji każda kochająca mamusia.. ano trzeba dziecię odkarmić :) Dlatego po przyjeździe do domu czekały na nią jej ulubione krewetki, tym razem w makaronowej wersji spałaszowała cały talerz, poprawiła kawałkiem ciasta i poszła spać. 




Łazankowy makaron z krewetkami i cukinią

  • makaron do łazanek fale ok 100 gr na osobę 
  • cukinia  
  • 2 ząbki czosnku
  • 250g krewetek 
  • oliwa z oliwek aromatyzowana chilii
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • sól
  • szczypta mielonego chilli

Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie i odcedziłam. Cukinie umyłam i potraktowałam obieraczka do warzyw tworząc cieniutkie wstążki. Krewetki dałam do miseczki, wcisnęłam do nich czosnek i polałam sokiem z cytryny, wymieszałam Na patelni rozgrzałam oliwę, dałam cukinię zeby sie lekko zeszkliła, po chwili krewetki i smazyłam razem okolo 3 minut, dorzuciłam makaron, wszystko razem wymieszałam, polałam odbrobiną oliwy z oliwek, jeszcze chwilę podgrzałam, posypałam świeżo mielonym pieprzem, solą i szczyptą chilli. Wyłożyłam na talerz gdzie córa dobrała się do niego natychmiast. 

VIVA la pasta! 2

3 komentarze:

  1. Widzę, że Twoja pociecha na przywitanie miała wiele pyszności;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wynalzałam ten przepis wczoraj,zrobiłam danie na kolację i wyszła pychotka :)

    OdpowiedzUsuń