środa, 1 czerwca 2011

Winiary - czyli relacja ze wspólnego grillowania

Czas na relacje z wczorajszego wspólnego gotowania.. tak sie miło złożyło ze zostałam zaproszona do siedziby Winiary w Warszawie na wspólne grillowanie naszych ulubionych potraw. Dzieki temu spotkaniu miałam okazję poznać m.in. Jole, Asie, Patrycje, Piotra (przepraszam ze wszystkich nie pamietam) oraz przemiłych organizatorów i  pracowników firmy Winiary, z panem Prezesem włącznie.
Gdy gotowania nadszedł czas, każdy objął swoje stanowisko i wraz ze swoim pomocnikiem poswiecił sie bez reszty przygotowaniu swoich dań. W kuchni roznosił sie niebywaly aromat mieszajacych sie zapachów. Ukończone potrawy wylądowały na wspólnym stole, bajecznie kolorowym, a nastepnie na naszych talerzach, bo gotowanie gotowaniem ale zjeść tez trzeba:)
Oczywiscie w trakcie jedzenia wywiązała się ciekawa dyskusja nie tylko o gotowaniu, naszych ulubionych potrawach, doświadczeniach ale i wymiana pomysłów i przepisów (w tym pana prezesa Winiar na przepis na  pierogi z farszem z surowych ziemniaków)  i rodzinych anegdot. Było wesoło, sympatycznie i bardzo smacznie.  





















Faszerowana cukinia  

  • cukinia 3 sztuki
  • feta paczka
  • pieprz
  • oliwa z oliwek w sprayu
  • dymka zielona
  • papryka czerwona słodka
  • do smaku ewentualnie ziarenka smaku

 
Cukinie umyc, przekroic wzdłuż na pół, a te jeszcze raz na poł. Każdą czesć wyżłobić delikatnie i wyciagnąć środek, ktory należy drobno posiekac. Fete wymieszac z posiekana cukinia, drobno pokrojoną dymka, przyprawic pieprzem i słodką papryką. Farszem nadziać ćwiarki cukinii, posypac papryka i dac na rozgrzany grill. Spryskac oliwa. Piec aż do zrumienia spodu. Można podać na sałacie skropionej winegretem.


Sałatka ziemniaczana
  • 600 g młodych ziemniaków 
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • 5 cebulek dymek
  • sporą garść kiełków słonecznika
  • pęczek rzodkiewek
Sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 150 g jogurtu lub śmietany
  • 2 łyżki utartego chrzanu (lub musztarde francuską)
  • sól & pieprz do smaku
  • natka pietruszki


Wyszorowane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać w salaterce składniki sosu. Pokroić obranego selera i rzodkiewki na plasterki. Wrzucić do sosu i wymieszać. Dodać pokrojoną dymkę, pokrojone w plasterki, ostudzone ziemniaki i kiełki słonecznika. Wymieszać delikatnie tak żeby ziemniaki się nie rozpadły. Podawać posypane dymką, natką selerową, kiełkami i przybrane rzodkiewkami.


Kebaby z sosem czosnkowym

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego
  • jajko
  • 3 łyzki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz kolorowy mielony
  • cebula
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1/2 pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej.
  • posiekana natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • (mozna uzyc przyprawy do gyrosa/kebaba)
  • patyczki do szaszłyków

Cebule pokroić drobno. Pozostałe wszystkie składniki dobrze wymieszać. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki godzine. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Bierzemy garść farszu i oblepiamy równo patyczek formujac zgrabny kebab. Smażymy na grilu, najpierw na wyższej półce, potem obniżamy na chwilę ruszt i pozwalamy kebabom mocniej się przysmażyć.

Efekt wspólnego grillowania

 

 SMACZNEGO!

6 komentarzy:

  1. Fajnie, że organizowane są takie spotkania i blogerki mają okazję do integracji. Dania wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie! Mam nadzieję, że kiedyś trafi nam się spotkać :) Bardzo lubię te Winiarowe gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musiało być pysznie. Ja będę grillować już jutro.

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki było fajnie, kolejne nowe doswiadczenie;) dodałam przepisy gdyby ktos chciał skorzystac.

    OdpowiedzUsuń