niedziela, 22 maja 2011

Pierogi i tuńczyk

To nie są typowe pierogi, tylko pierożki na przekąskę, kruche bo z ciasta francuskiego z pysznym nadzieniem z tuńczyka, które dowolnie można modyfikować. Takie małe co nie co na zabicie popołudniowego głoda albo imprezę w plenerze.


Pierożki z ciasta francuskiego z tuńczykiem
  • płat ciasta francuskiego
  • puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cebula dymka i zielony szczypiór
  • łyżka oliwy
  • łyżka kaparów
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka majonezu
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki posiekana
  • jajko do posmarowania

Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zrobić nadzienie: jajka pokroić w małą kostkę, cebulę (bez zielonej naci) zeszklić na oliwie,  zieloną część drobno pokroić, tuńczyka dobrze odsączyć a kapary pokroić i  wszystko to razem wymieszać ze sobą. Do masy dodać śmietanę i majonez, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto pokroić na duże kwadraty i na każdy położyć porcję nadzienia, złożyć na pół, zlepić brzegi pierożków a wierzch posmarować rozmieszanym jajkiem z odrobiną wody i piec 20 min. w piekarniku w 200 st. Gotowe:)




7 komentarzy:

  1. no, no...
    jakie wypasione te Twoje pierogi ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto francuskie + tuńczyk = uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. hmmm...hyba nie przepadam z tuńczykiem...ale z łososiem...:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tuńczyka bardzo lubię, ciasto francuskie też, więc przepis jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciesze sie zę wam te prigoi przypadł do gustu, poza tym mozna zrobic mysle ze z dowolna rybka w srodku.

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo smaczne pierozki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. niespotkałam sie jeszcze z wersja tunczykowa z ciastem francuskim . bardzo fajny pomysl i napewno smaczny!

    OdpowiedzUsuń