poniedziałek, 16 maja 2011

Aromatyczny marynowany pstrąg z grilla

Bardzo lubie ryby a za pstrąga to wogóle dałabym się pokroić. Najlepiej smakuje mi właśnie taki pieknie przyrumieniony z patelni lub grilla a w szczególności jego ogon. Tak wiem to glupie ale jest taki pysznie chrupiący. Moi bliscy śmieją się ze dla mnie pstrąg móglby składać się tylko z ogona i w knajpce zamiast pstrąga powinnam zamawiać same smażone ogony.
Poniżej jedna z propozycji zamarynowanie pstrąga na grilla, który wyszedł naprawdę świetnie.



Aromatyczny marynowany pstrąg z grilla
  • pstrąg 3 sztuki
  • oliwa 50ml
  • skórka z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól morska ok 1 łyżeczki
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • kurkuma 1/4 łyżeczki
  • natka pietruszki łyżeczka
  • koperek suszony łyżeczka
  • zielona cześć dymki
  • czosnek ząbek
  • kolendra łyżeczka ziaren
  • cebula
  • cytryna
  • lubczyk kilka gałązek
Najpierw zrobiłam marynate do ryby. Drobno posiekałam dymke, natkę pietruszki, starłam skórke z cytryny na drobnych oczkach.Wymieszam bardzo dokładnie razem oliwe, sól, pieprz, skórkę cytrynową, natkę pietruszki, dymkę, koperek, kurkume, sok z 1/2 cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, kolendrę. Ryby opłukałam, osuszyłam i natarłam marynatą w środku i z zewnątrz. Tak przygotowane ryby odkłożyłam na godzine w chłodne miejsce.
Cebule i cytrynę pokroiłam w plasterki. Do środka ryby włożyłam po kilka plasterków cebuli i cytryny, kilka gałązek lubczyku. Ryby wkłożyłam do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i położyłam pstrągi na dobrze rozgrzany grill. W trakcie pieczenia smarowałam pozostałą marynatą. Ryby grillowałam ok 20 minut (u mnie jest grill z pokrywą więc idzie dość szybko), ale czas zależy od typu grilla, w trakcie pieczenia należy raz odwrócić.
Podałam z ulubioną sałatką, pomidorkami, plasterkami cukini oraz cytryny. Do tego chłodne białe wino i można się rozkoszować miłym wieczorem.





14 komentarzy:

  1. Bardzo fajna marynata. Nie zżółkł mimo dodatku kurkumy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda znakomicie, myślę, że ten zestaw przypraw jest idealny dla pstrąga :) Polecam moją majową grillową sałatkę jako dodatek następnym razem http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=1690

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jak ja bym zjadła tego pstrąga!!!! Wygląda prze apetycznie!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ryby, a szczególnie pstrągi!
    a Twój wygląda tak pięknie..

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dawno nie robiłam. Ostatni raz tuż po tym jak kupiłam patelnię grillową, którą chciałam wypróbować, ale to było wieki temu :)Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie amatorów rybek brak niestety nad czym ubolewam. bo przecież taki pstrąg nie tylko jest smaczny ale i zdrowy;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, aż ślinka cieknie ...

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny przepis! - uwielbiam pstrąga, z pewnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Królestwo za takiego pstrąga z grilla!
    Wieki nie jadłam.. i właśnie mi to uświadomiłaś...:)

    Wygląda fantastycznie!

    Ściskam!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. dziekuje bardzo za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeden z lepszych przepisów na pstrąga z grilla. Polecamy szczerze

    OdpowiedzUsuń
  12. Oryginalnie...:p
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/marynowany_pstrag_z_grilla

    OdpowiedzUsuń
  13. Baardzo dobry ten pstrąg. Robiłam go na patelni grillowej i wyszedł wyśmienity. Polecam
    http://www.sprawdzamyprzepisy.blogspot.com/2014/07/pstrag-z-grilla.html

    OdpowiedzUsuń