wtorek, 5 kwietnia 2011

Żeberka w winie na pomidorowo

Żeberka robią zazwyczaj tradycyjnie, w kapuście albo smażone, tym razem szukałam chciałam czegoś innego, żeby był to całkiem inny smak. Postanowiłam połączyć pomidory, wino, zioła no i oczywiście żeberka. Było prosto, niezbyt może szybko ale bardzo smacznie. 



Żeberka w winie na pomidorowo

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 pokrojone w kostkę cebule
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 3 pokrojone szalotki
  • mała papryczka chilii
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • pieprz świeżo mielony
  • suszona bazylia
  • tymianek kilka gałązek
  • oregano suszone i świeże


Żeberka pociąć na porcję. Na patelni rozgrzać oliwę, opiec żeberka z obu stron na rumiano, dodać cebulę, szalotkę, drobno posiekaną papryczkę i czosnek, powoli smażyć mieszając przez 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni C, wstawić przykryte pokrywą naczynie żaroodporne, zapiekać przez 75 min. Na ostatnie 15 minut można odkryć, żeby sos trochę odparował i zgęstniał. Podałam z ryżem, można też z kapustą kiszoną.




 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz