środa, 20 kwietnia 2011

Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym

Uwielbiam śledzie. Lubie kupować rożne jego wariacje, próbować a potem odtwarzać ten smak w domu, często z  lepszym skutkiem niż pierwowzór. Tak też było z tym śledziem w sosie musztardowo-kawiorowym. Po kilku próbach opracowałam  przepis, który odpowiada mi najbardziej i którym dzielę się z wami w ramach Wielkanocnych smaków, gdyż ten śledź jest idealny na postny piątek.


Śledź w sosie musztardowo-kawiorowym
  • około 400 g śledzi matiesów w oliwie (odsączonych)
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżeczki musztardy ostrej
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • cebulka pokrojona w piórka 
  • 3 posiekane w kostkę ogórki konserwowe
  • 3-4 kawałki papryki czerwonej konserwowej pokrojonej w paski
  • łyżeczka czarnego kawioru

Śledzie kroimy w dużą kostkę (lub dzwonka). Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie razem i próbujemy. Do miseczki daje kawałki śledzi, ogórki, piórka cebuli, paseczki papryki i kawior i wszystko zalewam sosem. Mieszam dokładnie.
Smak sosu należy regulować dodawaniem musztardy, to ona ma być wyznacznikiem czy chcemy go bardziej delikatny czy bardziej ostry.  Jeżeli sos będzie za ostry wystarczy dodać więcej majonezu.  Tak przygotowanego śledzia odstawiam na noc do lodówki, by rano zajadać się nim z pysznym świeżym chlebem.



 


5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ryby, na takie śledziki chętnie bym się skusiła :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, myślę, że warto go wysłać na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami na dania z ryb

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, pychota, robiłem w te święta i każdy chwalił !:)

    OdpowiedzUsuń