poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Mazurek pralinowy na waflach

Święta się kończą a ja jestem spóźniona z naszym mazurkiem.. w tym roku postawiłyśmy na dość nietypowy bo mazurek zrobiony na waflach... prosty, nieskomplikowany i pyszny. Pomysł zaczerpnięty z numeru kwietniowego "Moje gotowanie".



Mazurek pralinowy na waflach
  • 1/2 kg cukru
  • 20 dag masła
  • 25 dag orzechów laskowych
  • 25 dag ciemnej czekolady
  • ok 1/2 l wody
  • wafle
  • lukier biały
  • skórka pomarańczowa
  • kandyzowane ananasy
  • migdałowe jajeczka

Orzechy uprażyć w piekarniku, obrać ze skórki i drobno zemleć. Czekoladę połamać. Z cukru i gotującej się wody sporządzić gęsty syrop, dodać orzechy i czekoladę,  dokładnie rozetrzeć i dalej gotować. Gdy masa zgęstnieje, dodać masło. Mieszać na ogniu dalej, a gdy masa jeszcze bardziej zgęstnieje, zestawić z ognia, przestudzić i przełożyć nią wafle. Polać np białym lukrem i ozdobić skórką pomarańczową, kandyzowanymi ananasami i migdałowymi jajeczkami.




3 komentarze: