wtorek, 19 kwietnia 2011

Ciastka kolorowe pisanki

Wspólna praca moja i córki. Nasza druga propozycja w ramach akcji Wielkanocne smaki na świąteczny stół i wspólne rodzinne pieczenie to ciasteczka - jajka pisanki. Moje pisanki sa skromne za to córka z ozdabianiem poszła na całość :) 






Ciastka kolorowe pisanki
  • masło miękkie 300 gram 
  • mąka 300 gram 
  • cukier puder szklanka 
  • cukier waniliowy 1 sztuka (16g) 
  • 4 żółtka 
  • sól szczypta 
  • białko 
  • cukier puder 110 gram 
  • barwniki 
  • kolorowe dekoracje

Utrzeć miękkie masło. Miksując dodawać stopniowo szklankę cukru pudru, cukier waniliowy, szczypt soli i na koniec żółtka. Dalej ucierając dodawać po łyżce przesianą mąkę. Mase włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto wyjąć, na mocno wysypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość  5 mm, podsypując w razie potrzeby mąką. Wycinać za pomocą foremki lub jak ja szablonu z tektury jajka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 st. Wyjąć z piekarnika blachę, poczekać az lekko ostygną i stwardnieją i wtedy zdjąć z blaszki.
Ubić białko z cukrem pudrem na lukier (można dodać parę kropel soku z cytryny). Podzielić na części, wymieszać z barwnikami i ozdabiać. Białym lukrem robiłam wzorki. Corka dodatkowo użyła innych ozdób i skomponowała swoje własne pisanki z biedronką i napisami. Oczywiście kto nie chce używać barwników może posmarować ciastka białym lukrem i ozdobić kolorowa lub czekoladową posypką albo posmarować ciepłym dżemem lub czekoladą i tez ozdobić. Wszystko wg gustu. Liczy się wspólna fajna przedświąteczna zabawa.





3 komentarze:

  1. Świetny pomysł:) Będziemy mieli zabawę za rok :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak je ozdobić?? znaczy czym>???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używałam szprycy i patyczków do szaszłyków które maczałyśmy w lukrach, do tego kolorowe posypki.

      Usuń