wtorek, 26 kwietnia 2011

Chleb 7 ziaren

Rok temu szukałam przepisu na zrobienie na Wielkanoc chleba 7 ziaren. Przepisem podzieliła się ze mną na Galerii potraw daxter. Minął rok a ja dopiero teraz się za niego wzięłam. I żałuje... żałuję ze nie zrobiłam tego wcześniej bo chleb jest wyjątkowo pyszny i w dodatku bardzo łatwy w przygotowaniu. Idealny na Wielkanoc, od święta, na co dzień. Polecam.
Proporcje mąk można zmienić np dodać więcej pszennej jeśli nie lubimy zbytnio pełnoziarnistych mąk. 


Chleb 7 ziaren
  • kubek jogurtu naturalnego lub serwatki 400 ml 
  • 250 ml wody mineralnej lub źródlanej (lub więcej jeśli ciasto będzie potrzebować)
  • 2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżka cukru 
  • 10 g drożdży instant 
  • 2 łyżki otrąb pszennych 
  • 2 łyżki otrąb orkiszowych 
  • 2 łyżki siemienia lnianego 
  • 2 łyżki sezamu 
  • 2 łyżki płatków owsianych 
  • 2 łyżki pestek dyni 
  • 2 łyżki pestek słonecznika uprażonego na suchej patelni 
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej poznańskiej 
  • 1 łyżeczka mielonego kminku 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego do ciasta 
  • 1 łyżka oleju do wysmarowania miski 

Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i drożdże, wlać wodę, jogurt lub serwatkę, wsypać wszystkie ziarna i wyrobić dosyć elastyczne ciasto (mi wyrabiał mikser mieszadłem do ciasta chlebowego),  na koniec dodać olej i wymieszać ponownie. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stół, na omączony blat, odgazować dwa razy składając w pół i wyrobić ponownie. Włożyć do natłuszczonej oliwą miski  lub do koszyka do wyrastania chleba na ściereczkę wysypaną mąką. Zostawić w cieple do wyrośnięcia ok 40 min.


W tym czasie nagrzać garnek z pokrywką w piecu w temp. 250-280 stopni 20 min.  Wierzch chleba posypać mąką, można także go naciąć po wierzchu żeby się zrobiły ładne bruzdy, a nie pękał w trakcie pieczenia samoistnie. Wyrośnięty chleb wrzucić do garnka przykryć piec 40 min w temp 250 stopni, następnie odkryć i dalej piec ok 20 min w temp 220 stopni. Po upieczeniu wyjąć z garnka i studzić na kratce.




34 komentarze:

  1. Jestem za każdym chlebkiem robionym własnoręcznie...a jeszcze takim z tyloma dobrościami w środku...uh...musi być pyszny...następny przepis do kolejki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piękny bochenek;) uwielbiam domowe pieczywo

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie wyglada ten chleb, tak swojsko... No i z ziarnami, a ja takie ziarniste chleby uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie dopiero czeka nauka pieczenia chleba, ale Twój wygląda pięknie. Już czuję ten zapach !

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, że nie mam garnka żeliwnego ;( w naczyniu żaroodpornym nie wychodzi taki ładny ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. A ile ewentualnie zakwasu ? bo taki posiadam //

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety na to pytanie mimo szczerych chęci nie odpowiem bo nie piekę chlebów na zakwasie i pojęcia o tym nie mam żadnego. myślę że na jakimś forum piekarniczym uda ci się uzyskać te informacje.

      Usuń
    2. No właśnie zasmuciłam się, że to nie jest chleb na zakwasie..... Mam kilka przepisów gdzie podane są różne ilości zakwasu lub zaczynu, a ilość mąki i wody podana w gramach. Trzeba by zważyć szklankę mąki - szklanki są różnej pojemności....Na Y.T są tez przepisy na chleby na zakwasie.

      Usuń
  7. A gdybym chciala uzyc drozdzy swiezych to w jakiej ilosci?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7 g drożdży suchych to 25 g drożdży świeżych więc myślę ze 35 g świeżych wystarczy.

      Usuń
  8. Czy ten chlebek uda się także w maszynie do wyrabiania i pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nie próbowałam tylko w maszynie wyrabiałam samo ciasto, ale proszę spróbować, powinien wyjść. jednak zmniejszyłabym do maszyny proporcje o połowę bo on bardzo duży rośnie i maszyna go nie pomieści. to w końcu jest 6,5 szklanki mąki.

      Usuń
  9. Czy jeśli zastapie mąkę pszenną orkiszowa pełnoziarnista wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, myślę że zamiana 1 szklanki mąki nie będzie miał zbyt dużego wpływu na smak.

      Usuń
  10. Czy z racji nie posiadania odpowiedniego garnka mogę go zrobić w normalnej blaszce typu keksówka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie radzę, to nie tego typu chleb. lepiej użyć naczynia żaroodpornego z pokrywką.

      Usuń
  11. na zadane proporcje jakiej objętości garnek należałoby użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam ten chleb w garnku o pojemności 4,2 litra i średnicy 20cm. on jest z 6,5 szklanek mąki i rośnie duży więc i pojemnik do pieczenia musi być spory. można użyć naczynia żaroodpornego ale dużego

      Usuń
  12. Dobry wieczór :-) Jaki garnek powinnam zakupić do pieczenia tego pysznego chleba? Ceramiczny, rzymski? Czy mogę go upiec po prostu w formie do pieczenia? Dziękuję z góry za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszy do pieczenia jest żeliwny albo rzymski. daje radę każdy garnek pod warunkiem że jest przeznaczony do piekarnika i że wytrzyma bardzo wysoka temperaturę 250 st. może być tez naczynie żaroodporne z pokrywką. poniżej w komentarzu pani upiekła w blaszce i tez się udało. jeśli chce pani piec częściej chleby to polecam jednak zaopatrzyć się w garnek np rzymski lub żeliwny. jak żeliwny kupiłam w Duka. używam go tez do gulaszy i wszelkich dań które muszą się piec w piekarniku.

      Usuń
  13. Dziękuję za super przepis. Właśnie przed chwilą zjadłam kromkę świeżo upieczonego chleba. Pycha!!!! Ponieważ nie miałam mąki pszennej pełnoziarnistej w zamian dałam 1/2 szkl. mąki z prosa, 1/2 szkl. mąki  ryżowej i 1 szkl. maki pszennej poznańskiej / w sumie więc 3,5 szkl. mąki pszennej/ . Nadmieniam również że nie mialam garnka więc piekłam na blaszce o wym. 28 x 24 cm.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super że się udało, czyli że blaszka też daje radę .

      Usuń
  14. Jakiego garnka użyć?Czy emaliowany może być?Jeżeli nie, to jaki???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszy żeliwny, albo teflonowy ale z uszami które się nie spalą w piekarniku, emaliowany tez pod warunkiem że jest przeznaczony do piekarnika i że wytrzyma bardzo wysoka temperaturę 250 st. może być tez naczynie żaroodporne z pokrywką.

      Usuń
  15. No ja właśnie piekę. Jeszcze 20 minut bez pokrywki.
    Wygląda zjawiskowo i mam nadzieję, że tak też będzie smakował.
    Mąki totalnie pozmieniałam , ziarna też w różnych niż w przepisie rodzajach.
    Czekam ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzymam kciuki, mam nadzieję że się uda i będzie smakował. poproszę fotkę na maila.

      Usuń
  16. Wyrósł piękny.
    Popękany.
    Wysoki jak żaden inny wcześniej.
    no i smaczny ... mniam ☺
    Dziękuję za ten przepis ☺

    OdpowiedzUsuń
  17. Piszę z Danii, bardzo interesujący przepis mam tylko jedno pytanie. Bardzo często w polskich przepisach występuje woda mineralna ale nie pisze czy czysta czy też gazowana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używam niegazowanej albo lekko gazowanej.

      Usuń
  18. Zrobiłam :) wyszedł piękny i pyszny bochenek :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, a zostało może jakieś zdjęcie zrobione? chętnie umieszczę na FB.

      Usuń
    2. tak mam zdjęcie :)

      Usuń
  19. Super chlebek to już mój drugi ☺☺

    OdpowiedzUsuń