5 sposobów na jajka

Wiem że już jest po świętach i ten post jest trochę nie na czasie ale jakoś do tej pory nie było czasu żeby go umieścić. Wieczna gonitwa. Ale za to za pasem komunie, pikniki, może te pomysły się komuś na coś przydadzą. W końcu jajka je się cały rok:)  




Galaretka z krewetkami i jajkiem
  • krewetki koktajlowe 100 g
  • 2 szt jajka
  • białko
  • żelatyna 2 łyżki
  • bulion warzywny 750 ml
  • ocet 1/2 łyżeczki
  • kukurydza z puszki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na pół lub ćwiartkę.. żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Bulion zagotować, włożyć krewetki, gotować 5 minut. Wyjąć krewetki. Do wywaru wbić białko i wlać ocet. zamieszać  przecedzić przez gazę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać  Na dno salaterki, miseczki (lub jak u mnie forma silikonowa w kształcie połówki jajka) dać liść natki, ćwiartkę lub połówkę jajka, krewetki, przykryć kukurydzą. Zalać wszystko wywarem, wstawić na noc do lodówki.


Jajka marmurkowe z sałatką z selera i ananasa 
  • 4 jajka 
  • łyżeczka octu 
  • sok z buraków 250 ml 
  • ananasy z puszki 
  • seler konserwowy 
  • kukurydza z puszki 
  • majonez 2 łyżki 

Gotujemy jajka na twardo. Obtłukujemy delikatnie w kilku miejscach. Przekładamy do miski i zalewamy sokiem z buraków dodając łyżeczkę octu. Zostawiamy na noc (wystarczy nawet 4 godziny bo u mnie ten marmurek jest mało widoczny).
Robimy sałatkę  Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić w drobna kostkę. Kukurydzę i selera odsączyć i wszystko to razem połączyć, dodać majonez do smaku Wymieszać.
Jajka obrać ze skorupek, odciąć gorę i delikatnie wydrążyć. Nafaszerować każde jajko sałatką, przykryć kapturkiem. Każde jajko postawić na krążku ananasa. Udekorować natka pietruszki.


  
Marmurkowe jajka nadziewane śródziemnomorską nutą
  • 4 jajka 
  • łyżeczka octu 
  • sok z buraków 250 ml 
  • ananasy z puszki 
  • seler konserwowy 
  • kukurydza z puszki 
  • majonez 2 łyżki

Gotujemy jajka na twardo. Obtłukujemy delikatnie w kilku miejscach. Przekładamy do miski i zalewamy sokiem z buraków dodając łyżeczkę octu. Zostawiamy na noc (wystarczy nawet 4 godziny bo u mnie ten marmurek jest mało widoczny). 
Jajka obrać ze skorupek, przeciąć na pół i wydrążyć żółtko. Pomidory i kapary pokroić drobno, wymieszać z żółtkami, dodać majonez, doprawić. Pastą nadziać miejsca po żółtkach. Udekorować natką.

 

 Smażone jajka z sosem remoulade
  • 4 jajka 
  • bułka tarta 3 łyżki 
  • ser starty grana padano 2 łyżki 
  • majonez 
  • kapary łyżka 
  • ogórki korniszony (lub konserwowe) 3 szt 
  • 2 żółtka 
  • majonez 4 łyżki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • żółtko 
  • musztarda dijon 1 łyżka 
  • natka pietruszki 
  • olej do smażenia 

Jajko ugotować na twardo. Ostudzić, przekroić w skorupkach na pół. Każda polówkę jajka posmarować majonezem. Wymieszać bułkę z serem. Zapanierowac w mieszance jajko częścią posmarowaną majonezem. Rozgrzać olej, usmażyć na rumiano. Ugotowane żółtka dokładnie rozgnieść widelcem, dodać majonez, musztardę, po szczypcie soli i pieprzu. Korniszony pokroić w kostkę. Kapary przepołowić, większe posiekać. Posiekaną natkę pietruszki, korniszony i kapary dokładnie wymieszać z sosem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać posiekaną dymką.

                              

Jajka pod szynką Szwarcwaldzka i rzeżuchą

  • 4 szt jajka 
  • szynka szwarcwaldzka 
  • rzeżucha 
  • majonez 
  • ogórki konserwowe (lub małe korniszony)
  • pomidorki koktajlowe 

Jajka ugotować na twardo. Obrać, przekroić na pól. Miseczkę lub talerz wyłożyć rzeżuchą. Jajko posmarować majonezem, na to położyć drobno pokrojone ogórki konserwowe. W każdy plaster szynki zawinąć kilka kiełków rzeżuchy, zwinąć i ułożyć na jajku. Na górę dać połówkę pomidorka. Można spiąć wszystko wykałaczką.





4 komentarze:

  1. Mnie najbardzie podobaja sie śródziemnomorskie i smażone z sosem...obecałam je sobie kiedyś wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię jajka w wersji fioletowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oglądałem w święta film dokumentalny o jajkach, w którym jakaś amerykańska restauracja sprzedawała właśnie takie, fioletowe wprost ze słoików stojących na barze. Były ich główną specjalnością i przyciągały tłumy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger