poniedziałek, 7 marca 2011

Muffinki drobiowe z sosem słodko-kwaśnym

Córka na zakupach poprosiła o kupienie gotowego sosu chińskiego. Ogólnie nie przepada za ryżem a z tym sosem ryż mogłaby jeść na okrągło. Jakoś nie miałam czasu zrobić jej własnego wiec się zgodziłam. Jednak ten sos podany tradycyjnie z mięsem i ryżem był zbyt nudny, dlatego postanowiłam wprowadzić odrobinę fantazji do tego dania i zrobiłam muffinki z piersi kurczaka nadziane m.in tym sosem i warzywami. Do tego ryż, porcja sosu i obiad uznałam za udany. Oceńcie sami.




Muffinki drobiowe z sosem słodko-kwaśnym

  • 2 duże piersi kurczaka (lub jedna podwójna)
  • 3 pieczarki
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 szklanka sera żółtego startego
  • słoik sosu chińskiego słodko-kwaśnego Dragon Blue
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki czerwonej
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 200 g ryżu
  • oregano świeże

Porcja na 8 muffnek. Mięso piersi przekroić wzdłuż na plastry tak aby można było je rozbić na placki które wejdą do dołka formy na muffiny a część mięsa będzie wystawała ponad niego. Pieczarki kroimy drobno, paprykę w kostkę. Wkładamy mięso do foremek, posypujemy sola i pieprzem, w dołek na dno wkładamy: pieczarki, kawałki papryki, łyżkę sosu chińskiego słodko-kwaśnego, posypujemy szczyptą ostrej papryki, pieprzem a na końcu porcją sera Wystające kawałki mięsa zakładamy na siebie, tak aby zakryć szczelnie nadzienie. Wierzch smarujemy majonezem i posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnik do 180 stopni na.ok 40 minut. W międzyczasie gotujmy ryż. Gdy mięso sie upiecze, podgrzewamy na patelni resztę sosu chińskiego. Na talerz wykładamy ryz, na to muffinki, oblewamy sosem i posypujemy świeżo poszatkowanym oregano.




2 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, widziałam też takie "babeczki" w galerii potraw:). Jak byłam na dukanie (krótko, bo uwielbiam węgle takie jak kasza, makaron) to je często robiłam z ogórkami kiszonymi, z twarogiem z ziołami, bo sam kurczak pieczony, gotowany, na parze mi nie wchodził;p.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł - bardzo apetycznie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń