niedziela, 13 marca 2011

Gulasz segedyński

Lubie robić gulasze i one chyba wychodzą mi najlepiej... w ostatnim numerze miesięcznika "Sól i pieprz" zobaczyłam gulasz segedyński ktorego jeszcze nie robilam. Następnego dnia gulasz bulgotał na mojej kuchence. Oczywiście nie wszystko w tym przepisie mi sie spodobało wiec go trochę zmodyfikowałam po przeczytaniu kilku innych przepisów. Mój gulasz byl kwaśny, dzięki paście węgierskiej ostry i bardzo paprykowy. Najlepszy z wszystkich dotychczas zrobionych. 



Gulasz segedyński

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu
  • 400g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 łyżki suszonej papryki
  • łyżka pasty węgierskiej ostrej
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • woda do zalania gulaszu
  • kwaśna śmietana
  • natka pietruszki
  • czerwona papryka

Mięso kroję w duże kawałki, cebule w piórka. Na dużej patelni na silnym ogniu topię smalec i podsmażam cebulę na złoty kolor. Zdejmuje patelnie z palnika, zdejmuje cebule a na pozostały tłuszcz dodaje paprykę oraz pokrojone kawałki mięsa, czosnek drobno pokrojony. Rozgrzewam znowu patelnie i po chwili przykrywam i smaże 10 minut do zrumienia sie mięsa. Dodaje cebulę. Podlewam winem. Smaże kolejne 10 minut aż wino odparuje. Dodaje kiszoną kapustę (wcześniej kroję ja i przepłukuje jeśli jest mocno kwaśna). Mieszam wszystko, zalewam wodą całość tak, żeby cała potrawa była przykryta. Wszystko mieszam i dusze na wolnym ogniu ok 45 minut. Doprawiam solą, pieprzem, pastą węgierską. W połowie gotowania wrzucam pokrojoną w kostkę papryke czerwoną. Gulasz podaje posypane natką pietruszki z kleksem ze śmietany



3 komentarze:

  1. Ciekawa kompozycja ;-)) Zapewne smaczna.. trzeba będzie wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez wina, ale i tak bardzo pyszny... bigos ;) jak to mój mąż określił. za to jak szybko się robi. :) Kolejny wypróbowany przepis od Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Novinko1 bardzo sie ciesze. pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń