Babeczki z czarnego spaghetti

Szukałam sposobu na wykorzystanie sosu słodko-kwaśnego który uwielbia moja córka. Zeby było ciekawi zamiast tradycyjnego spaghetti postanowiłam zrobić babeczki z połączenia  krewetek i czarnego makaronu. Fajne wyszły, ładnie się prezentowały i najważniejsze że jej smakowały.  Proporcja jest na 4 szt.   



Babeczki z czarnego spaghetti z sosem słodko-kwaśnym 
  • makaron spaghetti czarny garść
  • krewetki królewskie 4 szt
  • ser starty 100 gram
  • jajko 2 szt
  • sól
  • pieprz 
  • sos słodko-kwaśny
  • oliwa 2 łyżki

Makaron ugotować w osolonym wrzątku, tak by był lekko twardy. Bardzo dokładnie odcedzić, wrzucić do miski, skropić łyżką oliwy, wymieszać. Jajka wbić do miski, oprószyć solą i pieprzem, lekko roztrzepać widelcem, dodać 2 łyżki  sosu słodko-kwaśnego. Dodać połowę sera startego na tarce z dużymi oczkami. Wszystko dobrze wymieszać. Nasmarować oliwą małe foremki lub. Formę do pieczenia muffinek. Widelcem nawijać makaron i włożyć do natłuszczonych foremek. W środek włożyć po krewetce. Wierzch posypać resztą startego sera (jeśli masa  jajeczna została to tez polać). Napełnione foremki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni c i zapiekać około 20 minut. Wyjąć babeczki z foremek na talerz, polać dookoła sosem słodko-kwaśnym.
  


  

2 komentarze:

  1. Bardzo mi się podobają. Świetny pomysł !!

    OdpowiedzUsuń
  2. czarny makaron jest super! ostatnio sobie taki kupiłam, ugotowałam a moja współlokatorka była w szoku że taki istnieje ;) bała się zjeść ale jak spróbowała to stwierdziła ze będzie sobie tylko taki kupowała :]

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger