Walentynkowe serowo-kokosowe oponki

Co prawda Walentynki sa jutro ale biorąc pod uwage że to niestety poniedzialek postanowiłam upiec cos słodkiego z tej okazji. Padło na oponki serowe, ktore od dawna juz za mną chodziły. Czasami w naszej piekarni mozna dostac pączki, ktore sa oblane lukrem i mocno posypane kokosem, uwielbiamy je, dlatego tez przygotowałam ich wersja domowa, ale nie z ciasta drożdzowego tylko z użyciem twarogu. Okazały sie całkiem niezłe.



Serowo-kokosowe oponki

  • 500g twarogu półtlustego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 lyżka miękkkiego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy (16gr)2 łyżki słodkiej śmietany 30%
  • 150 g kokosu
  • 4 łyżki cukru
  • kieliszek wódki lub spirytusu
  • 3 kostki smalcu do smażenia
  • mąka do podsypywania
  • lukier cytrynowy (1/2 soku z cytryny oraz cukier puder)
  • kokos do posypania oponek (użyłam kolorowego)

W misce lub na posypanej mąką stolnicy łączymy składniki i zagniatamy ciasto, dobrze je wyrabiając  Jeśli się klei stopniowo podsypywać mąką. 
Podzielić na części. Kazdą rozwałkować na grubość ok 1cm i szklanką wykrawać krążki, kieliszkiem środek. W garnku rozgrzać smalec, piec na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną każdy posmarować lukrem i posypać kokosem. 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger