piątek, 11 lutego 2011

Tagiatelle z tuńczykiem i szpinakiem

W mojej kuchni jest zawsze makaron tagiatelle, tuńczyk, ostatnio świeży szpinak, wiec gdy brak pomysłu na szybki obiad te elementy sa niezawodne do jego przygotowania. Porcja na 3 osoby.



Tagiatelle z tuńczykiem i szpinakiem
  • gniazda makaronu tagiatelle szpinakowe 6szt
  • tuńczyk w oliwie duże kawałki 1 puszka
  • cebula
  • ząbki czosnku 2 sztuki
  • pieprz, sól do smaku
  • szpinak w liściach 2 garście
  • ser starty grana padano 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojona w kostke cebule i drobno posiekany czosnek. Smażymy do zeszklenia, dodajmey tuńczyka mieszamy, chwile smazymy razem, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy umyte liscie szpinaku i dusimy razem mieszając nie za długo tyle, żeby liscie sie lekko skurczyły ale całkowicie nie zmalaly w sosie. Żeby były wyczuwalne i widoczne. Zdejmujemy z ognia, na talerz dajemy makaron a na to tuńczykowy sos. Posypać serem i świezo zmielonym kolorowym pieprzem.
Dla "ortodoksyjnych" wielbicieli makaronu dodam ze oczywiscie sos mozna wymieszac z makaronem na jednej patelni, podrzac i podać razem na talerzu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz